O železniční trať Moravské Budějovice - Jemnice není zájem, cena teď klesne na desetinu

ČTK ČTK
2. 10. 2017 15:45
Na památkově chráněné jednokolejce z roku 1896 byla pravidelná osobní doprava zastavena 31. prosince 2010, podle úřadů kvůli ztrátovosti. Stále tam jezdí výletní a nákladní vlaky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Petr Kučera

Jihlava/Praha - O koupi skoro 21 kilometrů dlouhé železnice mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí na Třebíčsku se zatím neuchází žádný zájemce. Státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nabídla dráhu k prodeji za 94,68 milionu korun, lhůta pro předkládání nabídek skončila v pátek dvě hodiny po poledni.

Následovat bude druhé kolo prodeje, v němž minimální požadovaná cena klesne zhruba na 8,4 milionu, řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Na památkově chráněné jednokolejce z roku 1896 byla pravidelná osobní doprava zastavena 31. prosince 2010, podle úřadů kvůli ztrátovosti. Stále tam jezdí výletní a nákladní vlaky.

V prvním kole veřejné soutěže podle mluvčí nabízela správa tuto železnici za vyhláškovou cenu, zatímco ve druhém kole bude jako minimální stanovena její tržní cena. Nové kolo by mohlo být vyhlášeno do konce listopadu, uvedla.

Město Jemnice má pořád zájem na tom, aby po železnici jezdily pravidelné osobní vlaky. Jemnická radnice podle starosty Miloslava Nevěčného (ODS) přesto ani tentokrát nebude mezi zájemci o odkup tratě. Uvedl, že město není tak velké, aby mohlo dát miliony za trať a pak ji ještě udržovat. V Jemnici bydlí 4000 lidí.

"Že se nenašel zájemce v prvním kole, mě vůbec nepřekvapuje," podotkl starosta. Nově chystaná cenová nabídka na odkup tratě už je podle něj zajímavější. Případný kupec se ale bude muset umět vypořádat se závazkem udržet dopravu na železnici alespoň pět let, dodal starosta.

 

Právě se děje

Další zprávy