Boj o vodu v Česku: Kdo vám ji smí odstřihnout a proč je dobré nakoupit si kbelíky

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
Aktualizováno 17. 8. 2019 7:12
Kdo vám může zakázat čerpat vodu z vodovodu a vlastní studny a kolik porušení takového zákazu stojí? Jaký je rozdíl, když berete vodu z řeky kbelíkem, nebo čerpadlem? A když už jednou smíte čerpat vodu ze studny bez omezení, znamená to, že máte navždy vyhráno? Aktuálně.cz sestavilo odpovědi na otázky, které se v období sucha dotýkají stále většího počtu Čechů.
Foto: ČTK

Kdo mi může omezit odběr z obecního vodovodu?

  • Omezit čerpání z vodovodu může v současnosti vodoprávní úřad, tedy obecní úrad obce s rozšířenou působností, případně také běžný obecný úřad - ale pouze opatřením obecné povahy.

Skrze obecně závaznou vyhlášku toto omezení obce vyhlásit nemohou. V praxi se mezi tím často nerozlišuje, rozdíl v tom ale je. "Zásadním rozdílem mezi vydáváním opatření obecné povahy a vyhlášky je to, že opatření obecné povahy musí být dopředu - to znamená než k samotnému omezení odběru vody z obecního vodovodu dojde - v návrhu zveřejněno a dotčené osoby jsou oprávněny podat proti opatření obecné povahy písemné odůvodněné námitky, které musí být vypořádány," vysvětluje Horáček.

  • Zákon o vodovodech a kanalizacích v současnosti nestanovuje sankci za nedodržení omezení odběru vody z vodovodu.

Obce přitom často hrozí za porušení zákazu zalévání z vodovodu pokutou ve správním řízení až do výše 50 tisíc korun. "To je podle mého názoru ale nesprávný výklad zákona. Nejedná se totiž ani o neoprávněné užívání obecního zařízení  a nejde ani o neoprávněný odběr z vodovodu, který je pokutován do výše až 50 tisíc korun," doplňuje Horáček.

Určitou možností zůstává, že by obec jako vlastník vodovodu měla omezení odběru vody a případnou sankci zanesenou do odběratelské smlouvy.

 

Právě se děje

Další zprávy