Drahý plyn ohrožuje i české dodavatele. Jak se jim daří a kdo za nimi vlastně stojí

Ekonomika Ekonomika
3. 5. 2022 7:51
Trh s plynem se otřásá. Tuzemští dodavatelé zdražují o desítky procent a někteří kvůli vysokým cenám energií ukončili provoz. Odborníci ale uklidňují, že největším dodavatelům plynu, mezi nimiž je třeba innogy nebo ČEZ, krach nehrozí. Podívejte se na přehled největších hráčů na trhu s plynem v Česku a na to, jak aktuální obtížnou situaci zvládají.
Bohemia Energy, ilustrační foto
Bohemia Energy, ilustrační foto | Foto: ČTK

Rozkolísaný trh s energiemi

Ceny zemního plynu na světových trzích včetně toho evropského se zvyšují už od minulého roku. Mnozí Češi to poprvé pocítili loni v říjnu, když společnost Bohemia Energy, která platila za jednoho z největších dodavatelů plynu v tuzemsku, ukončila činnost. Zdůvodnila to právě extrémním růstem cen elektřiny a plynu na trzích. Od firmy odebíralo energie asi 900 tisíc zákazníků.

V nadcházejících měsících skončilo s dodávkami energií v tuzemsku i několik dalších firem. Šlo ale o menší hráče, mezi nimi třeba Kolibřík energie s 28 tisíci zákazníky, Český Energetický Dodavatel, který měl přes 7000 odběratelů, nebo společnost Ray Energy, která dodávala zhruba 3000 klientům.

V polovině dubna také pro bývalé zákazníky Bohemia Energy skončil půlroční záchranný režim dodavatele poslední instance, v průběhu kterého si museli najít nového dodavatele energií. Počty lidí, kteří z režimu poslední instance přešli k největším dodavatelům plynu v Česku, jsou zmíněny na dalších slidech. Situaci na trhu s energiemi mezitím ještě zhoršila ruská invaze na Ukrajinu. 

 

Právě se děje

Další zprávy