Drahý plyn ohrožuje i české dodavatele. Jak se jim daří a kdo za nimi vlastně stojí

Ekonomika Ekonomika
3. 5. 2022 7:51
Trh s plynem se otřásá. Tuzemští dodavatelé zdražují o desítky procent a někteří kvůli vysokým cenám energií ukončili provoz. Odborníci ale uklidňují, že největším dodavatelům plynu, mezi nimiž je třeba innogy nebo ČEZ, krach nehrozí. Podívejte se na přehled největších hráčů na trhu s plynem v Česku a na to, jak aktuální obtížnou situaci zvládají.
Logo firmy Innogy, ilustrační foto
Logo firmy Innogy, ilustrační foto | Foto: ČTK

innogy

  • Společnost innogy představuje největšího dodavatele plynu v tuzemsku. Stoprocentním vlastníkem firmy je maďarská státní společnost MVM Group. 

Počet zákazníků s fixací: U elektřiny až na tři roky přes 90 procent klientů, u plynu až na tři roky více než 60 procent klientů

Počet zákazníků, kteří k innogy přešli z režimu DPI: 170 tisíc

1. Jak innogy zvládá aktuální situaci kolem zdražování energií? 

Firmu situace kolem zdražování energií zatím výrazně neohrozila. Innogy podle mluvčího Martina Chalupského nakupuje energie s předstihem a na velkoobchodních trzích nespekuluje.

2. Je pro innogy problém, že má tolik zákazníků fixaci, protože jim tím pádem nemůžete zvýšit ceny, ale elektřinu a plyn současně kupujete za výrazně vyšší ceny?

"Je to přesně naopak. Pro naše zákazníky na víceletých smlouvách s fixní cenou máme energie už nakoupené. Právě na rozdíl od dodavatelů, kteří v posledních měsících ukončili činnost, innogy nespekuluje na budoucí vývoj ceny. V okamžiku, kdy s námi zákazníci podpisují smlouvu na dobu určitou, pro ně máme zajištěné i odpovídající objemy energií," popsal Chalupský.

 

Právě se děje

Další zprávy