Drahý plyn ohrožuje i české dodavatele. Jak se jim daří a kdo za nimi vlastně stojí

Ekonomika Ekonomika
3. 5. 2022 7:51
Trh s plynem se otřásá. Tuzemští dodavatelé zdražují o desítky procent a někteří kvůli vysokým cenám energií ukončili provoz. Odborníci ale uklidňují, že největším dodavatelům plynu, mezi nimiž je třeba innogy nebo ČEZ, krach nehrozí. Podívejte se na přehled největších hráčů na trhu s plynem v Česku a na to, jak aktuální obtížnou situaci zvládají.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Největší dodavatelé plynu

Mezi pět největších dodavatelů plynu v Česku patří firmy innogy, ČEZ, Pražská plynárenská, E.ON a MND. 

Největší dodavatelé plynu v Česku 

Dodavatel Počet odběrných míst plynu
innogy 1 160 435
ČEZ 562 024
Pražská plynárenská 384 620
E.ON  259 248
MND 116 791

Zdroj: Operátor trhu s energiemi, data k březnu 2022

Analytik ENA Jiří Gavor se domnívá, že nejvýznamnější hráči na trhu s plynem situaci ustojí a nebudou následovat osud Bohemia Energy a dalších firem. Nebezpečí krachu podle něj výrazně pokleslo poté, co se stát přihlásil k odpovědnosti za to, že velcí dodavatelé naplní podzemní zásobníky plynu. "Tedy k pomoci velkým dodavatelům, aby splnili svoje zákonné povinnosti ve vztahu k bezpečnostnímu standardu dodávky," uvedl pro Aktuálně.cz Gavor.

Podle něj samozřejmě možnost krachu nelze vyloučit, ale nastal by jen při naprosto extrémním vývoji. "Myslím si, že tato situace v dohledné době opravdu nehrozí," řekl.

Stejně to vidí i analytik EGÚ Brno Michal Macenauer. "Nynější situace na trhu s energiemi není jednoduchá pro žádného dodavatele. Je ale velmi nepravděpodobné, že by se do neřešitelných problémů dostali ti největší dodavatelé," míní expert.

Podle Macenauera je pro to několik důvodů. Jmenuje například konzervativní obchodní strategii, která u velkých dodavatelů převládá a která je málo riziková, nebo fakt, že dodavatelé mohou lépe předvídat budoucí poptávku svých odběratelů. "Pro větší počet zákazníků je totiž obecně míra předvídatelnosti vyšší, čímž může být i vyšší podíl s velkým předstihem nakoupené energie," vysvětlil.

Existenční problémy sice žádnému z velkých dodavatelů nehrozí, všichni z nich však už od podzimu ohlásili zdražování, někteří dokonce opakovaně. Zvyšování cen se sice netýká zákazníků, kteří mají uzavřenou fixaci, první z velkých dodavatelů už ovšem začal částečně narušovat i toto dosavadní tabu.

Pražská plynárenská podle informací Hospodářských novin zasílá firemním zákazníkům s fixací nabídku dobrovolného zvýšení ceny výměnou za záruku prodloužení smlouvy. Právě s tím totiž mohou mít větší odběratelé do budoucna problém.

Na následující kartách najdete profily největších dodavatelů plynu v Česku a informace o tom, jak se jim daří v plynové krizi fungovat.

 

Právě se děje

Další zprávy