Drahý plyn ohrožuje i české dodavatele. Jak se jim daří a kdo za nimi vlastně stojí

Ekonomika Ekonomika
3. 5. 2022 7:51
Trh s plynem se otřásá. Tuzemští dodavatelé zdražují o desítky procent a někteří kvůli vysokým cenám energií ukončili provoz. Odborníci ale uklidňují, že největším dodavatelům plynu, mezi nimiž je třeba innogy nebo ČEZ, krach nehrozí. Podívejte se na přehled největších hráčů na trhu s plynem v Česku a na to, jak aktuální obtížnou situaci zvládají.
Logo firmy Pražská plynárenská
Logo firmy Pražská plynárenská | Foto: ČTK

Pražská plynárenská

Pražská plynárenská, kterou stoprocentně vlastní hlavní město Praha, představuje třetího největšího dodavatele plynu. 

Počet zákazníků s fixací: Více než polovina klientů

Počet zákazníků, kteří k Pražské plynárenské přešli z režimu DPI: 45 tisíc

1. Jak Pražská plynárenská zvládá aktuální situaci kolem zdražování energií? 

Podle mluvčího Miroslava Vránka není běžný provoz firmy nijak ohrožen. Dvě miliardy korun, které podniku půjčí pražský magistrát na nákup plynu na další zimu, souvisí podle Vránka zejména s povinností disponovat zásobami plynu v podzemních zásobnících. 

"V kombinaci s vysokými cenami to pro Pražskou plynárenskou představuje výrazně větší nároky v oblasti financování, a to v řádu miliard," sdělil Vránek.

2. Je pro Pražskou plynárenskou problém, že má tolik zákazníků fixaci, protože jim tím pádem nemůžete zvýšit ceny, ale elektřinu a plyn současně kupujete za výrazně vyšší ceny?

"Pro tyto zákazníky jsme plyn nakoupili v předstihu za jinou cenu, než je aktuální, a to právě s ohledem na jejich fixaci," uvedl Vránek.

 

Právě se děje

Další zprávy