Nejistota v realitách, kryptoměny jen pro milovníky rizika. Do čeho letos investovat

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
1. 1. 2023 19:43
V době dvojciferné inflace je téma zhodnocení peněz čím dál aktuálnější. I přes současnou krizi je přitom podle oslovených analytiků možností stále celá řada. Do čeho se v roce 2023 vyplatí investovat a kterým nástrojům se naopak vyhnout, zjistíte v následujícím přehledu.
Bitcoin, ilustrační foto.
Bitcoin, ilustrační foto. | Foto: Reuters

Kryptoměny

  • Rok 2022 byl pro kryptoměny bouřlivý, trhem otřásl zejména listopadový krach dříve jedné z nejrychleji rostoucích kryptoburz na světě - FTX. Nejznámější kryptoměna bitcoin pak ztratila od začátku loňského roku do prosince 63 procent své hodnoty. Podle expertů by letos do takové investice měli jít ti jedinci, kteří jsou ochotni riskovat.

"Lidé, kteří se chtějí aspoň částečně vyhnout inflaci a nechtějí být hráči v kasinu, by podle mě neměli jít do krypta, ale do dluhopisů. Bitcoin nebyl záchranou před inflací. Protiinflační dluhopis ano," míní ekonom skupiny Comfort Finance Group Vladimír Pikora, podle kterého by nikdo do kryptoměn rozhodně neměl dávat větší část svých úspor. Taktéž Weiss laikům radí vyhnout se takové investici.

Obchodování navíc bude pravděpodobně i letos stále ovlivňovat vysoká inflace či válka na Ukrajině, které investicím do rizikovějších aktiv příliš nepřejí.

 

Právě se děje

Další zprávy