Nejistota v realitách, kryptoměny jen pro milovníky rizika. Do čeho letos investovat

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
1. 1. 2023 19:43
V době dvojciferné inflace je téma zhodnocení peněz čím dál aktuálnější. I přes současnou krizi je přitom podle oslovených analytiků možností stále celá řada. Do čeho se v roce 2023 vyplatí investovat a kterým nástrojům se naopak vyhnout, zjistíte v následujícím přehledu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: iStock

Nemovitosti

  • Koupě nemovitosti už podle některých analytiků nepředstavuje tak lákavou investici, jako tomu bylo dříve. Investorům se teď podle některých vyplatí nemovitost spíše prodat a peníze uložit do bezpečných aktiv, jako jsou vládní dluhopisy nebo třeba spořicí účty. "V tomto roce bych se nemovitostem vyhnul," míní analytik Akcenty Novák.

Jenže experti se neshodnou v tom, jak moc rok 2023 ovlivní ceny domů a bytů. Další odborníci navíc i možný výraznější pokles cen označují za pouhou korekci a investice do nemovitosti vnímají jako bezpečnou v jakékoliv době.

O to více v případě, že by tržní ceny nemovitostí naopak letos dokonce dál rostly a k tomu se ještě připočetl dodatečný příjem z pronájmu. "V současné době jsou navíc úrokové sazby hypoték vysoko a řada rodin dává přednost nájemnímu bydlení. Růst poptávky se promítá i do výše nájemného," zdůrazňuje Žáčková.

Oproti zlatu nebo akciím také nemovitosti vykazují mnohem nižší volatilitu. Na druhou stranu jsou méně likvidní. Jejich prodej tedy může trvat velmi dlouho.

 

Právě se děje

Další zprávy