Nejistota v realitách, kryptoměny jen pro milovníky rizika. Do čeho letos investovat

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
1. 1. 2023 19:43
V době dvojciferné inflace je téma zhodnocení peněz čím dál aktuálnější. I přes současnou krizi je přitom podle oslovených analytiků možností stále celá řada. Do čeho se v roce 2023 vyplatí investovat a kterým nástrojům se naopak vyhnout, zjistíte v následujícím přehledu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Akcie

  • Široké možnosti, kam vložit peníze, tradičně nabízí také akciové trhy. Je ale třeba si důkladně promyslet, na jaké firmy zaměřit pozornost. Analytik XTB Jiří Tyleček vidí pro rok 2023 jako perspektivní například ropné společnosti nebo americké banky. Naopak jako příliš rizikový vnímá technologický sektor.

Analytik Komerční banky Bohumil Trampota by se soustředil na společnosti, které měly před krizí silný výhled, ale nyní v nelehkých časech hodně oslabily. Podle Trampoty se totiž brzy mohou dostat na výsluní. "Jakmile se vše vrátí, řekněme, do standardní situace, měl by se projevit silný fundament těchto firem a růstové vyhlídky, které byly torpédovány krizí. V dlouhém horizontu bych očekával jejich růst," předpovídá Trampota.

Zejména pro uložení peněz na delší čas je vhodné zvážit investici do vyvážených či dynamických podílových fondů, případně burzovně obchodovaných fondů známých pod zkratkou ETF. Ty se těší oblibě zejména proto, že jsou oproti klasickým investicím do jednotlivých akciových titulů z hlediska rizika více rozprostřené.

"Všem kromě profesionálů doporučuji spíš nákup levných ETF před konkrétními akciovými tituly," souhlasí Tyleček.

 

Právě se děje

Další zprávy