Nejistota v realitách, kryptoměny jen pro milovníky rizika. Do čeho letos investovat

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
1. 1. 2023 19:43
V době dvojciferné inflace je téma zhodnocení peněz čím dál aktuálnější. I přes současnou krizi je přitom podle oslovených analytiků možností stále celá řada. Do čeho se v roce 2023 vyplatí investovat a kterým nástrojům se naopak vyhnout, zjistíte v následujícím přehledu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Zlato

  • O zlatu se tradičně říká, že uchovává hodnotu, a tak je zvláště v krizových dobách vyhledávanou investicí. "Zlato je pro mnohé symbolem jistoty a pojistkou na nejhorší časy. Zatímco peníze se mohou v případě války, hyperinflace či kolapsu finančního trhu stát velmi rychle bezcennými, zlato si uchová svou hodnotu," říká Jana Žáčková ze společnosti Hyponamíru.

Připomíná ale, že při investici do zlata je třeba počítat s výkyvy ceny, které mohou být i velmi výrazné.

Jako investici se zlatu nebrání ani Pikora, který připomíná výhled společnosti Bank of America pro zlato v letošním roce. "Tvrdí, že zlato začne růst, až se přestanou zvyšovat úrokové sazby, což by mělo být už v prvním čtvrtletí příštího roku. Očekává přitom, že ve třetím čtvrtletí roku bude průměrná cena zlata činit 2000 dolarů. V roce 2024 půjde cena ještě o trochu výš, čeká průměr na hodnotě 2084 dolarů," uvádí.

 

Právě se děje

Další zprávy