Nebýt prodeje podílu, propadl by se zisk Komerční banky o desetinu. Teď mírně roste

Janis Aliapulios Janis Aliapulios
3. 8. 2016 8:16
Čistý zisk Komerční banky se za první pololetí meziročně zvýšil o 0,8 procenta na 6,7 miliardy korun. Čísla ale z minusových hodnot "vytáhl" jednorázový výnos z prodeje podílu ve Visa Europe. Bez něj by se zisk propadl o více než 10 procent. Banka v reakci na klesající marže a vyšší náklady na riziko oznámila, že bude na dividendách vyplácet menší část zisku než dosud.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Komerční banka se potýká s nízkými úrokovými sazbami na trhu a vyššími náklady na riziko.

Nebýt jednorázového výnosu z prodeje podílu v karetní asociaci Visa Europe, vykázala by dokonce meziroční propad pololetního zisku. A to i přesto, že se jí podařilo meziročně navýšit objem poskytnutých úvěrů o téměř 10 procent na 570,8 miliardy korun. O více než 9 procent na 694,3 miliardy korun vzrostl objem vkladů a zvýšil se i počet zákazníků.

Letošní pololetní zisk Komerční banky se ve srovnání s minulým rokem zvýšil o 0,8 procenta na 6,7 miliardy korun. To odpovídá spodní hranici očekávání analytiků, kteří předpovídali zvýšení pololetního zisku na 6,7 až 6,9 miliardy korun z loňských 6,6 miliardy.

Čistý zisk očištěný o jednorázový vliv prodeje podílu ve Visa Europe se ale propadl o 10,9 procenta. Tržby Komerční banky v prvním pololetí meziročně vzrostly o 5,3 procenta na 16,3 miliardy korun. Bez započtení prodeje podílu ve Visa Europe se ale snížily o 0,9 procenta.

Česká národní banka (ČNB) navíc informovala Komerční banku, že na základě posouzení jejího systémového významu bude po třetí největší české bance od 1. ledna požadovat navýšení rezervy na krytí systémového rizika ze 2,5 procenta na 3 procenta celkového kapitálu.

Komerční banka je první z velkých tuzemských bank, která zveřejnila pololetní výsledky. Hlavním akcionářem banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy