Jak vydělat na Airbnb? Klíčová je lokalita, rizikem jsou úřady a nenávist sousedů

Sandro Elčić
27. 9. 2018 6:14
Svět krátkodobého ubytování v soukromí reprezentovaný zejména platformou Airbnb není už dávno "sdílenou ekonomikou", ale tvrdým byznysem v právním pološeru, zato s pozoruhodnými výdělky. On-line deník Aktuálně.cz přináší přehled tipů, jak na pronájmech vydělat, spolu s podmínkami, které musí zájemci splnit, aby neměli brzy nepříjemnou návštěvu z úřadů.
Foto: Jan Langer

Vydělávat "natajno" je risk

Povinností, které musí pronajímatelé splnit, je celá řada, což mnohdy vede jednotlivce, kteří si chtějí krátkodobým ubytováním jen přivydělat, k tomu, že svou činnost úřadům zamlčí.

Podle Koutného takový postup není příliš rozumný, protože všechny údaje o transakcích jsou uloženy elektronicky, a vždy tak existuje možnost, že se k nim zodpovědné státní orgány dostanou.

Například alternativní taxislužba Uber údaje o příjmech svých řidičích už státu sama předala. Airbnb k podobnému kroku zatím nepřistoupilo, avšak není vyloučeno, že tak učiní.

Navíc finanční správa letos v létě získala data o příjmech tisíců uživatelů Airbnb vlastní analytickou činností. Na jejich sdílení se už domluvila i s pražským magistrátem, který je chce využít k zjišťování nedoplatků na lázeňských a rekreačních poplatcích.

Více o tom čtěte zde: 
Praha získá od státu data o pronajímatelích Airbnb. Chce až 100 milionů na poplatcích

 

Právě se děje

Další zprávy