Jak vydělat na Airbnb? Klíčová je lokalita, rizikem jsou úřady a nenávist sousedů

Sandro Elčić
27. 9. 2018 6:14
Svět krátkodobého ubytování v soukromí reprezentovaný zejména platformou Airbnb není už dávno "sdílenou ekonomikou", ale tvrdým byznysem v právním pološeru, zato s pozoruhodnými výdělky. On-line deník Aktuálně.cz přináší přehled tipů, jak na pronájmech vydělat, spolu s podmínkami, které musí zájemci splnit, aby neměli brzy nepříjemnou návštěvu z úřadů.
Visací zámky s úložným prostorem používané k uskladnění klíčů od dveří. Klienti Airbnb zadají číselný kód a klíček si vyzvednou, aniž by se potkali se svým hostitelem.
Visací zámky s úložným prostorem používané k uskladnění klíčů od dveří. Klienti Airbnb zadají číselný kód a klíček si vyzvednou, aniž by se potkali se svým hostitelem. | Foto: Sandro Elčić

Hněv sousedů a neplnění povinností

  • Na krátkodobé pronájmy si často stěžují sousedé. Řada obyvatel ve vytížených lokalitách si dnes ve svých domech přijde jako v hotelu či penzionu. Potkávají v domě spoustu neznámých lidí, kteří mnohdy nerespektují noční klid a dělají na chodbě i v okolí nepořádek. Krátkodobé ubytování kritizují i politici, kteří ho viní především z vylidňování centra města.
  • Více o tom čtěte zde:
    Obsazenost hotelů klesla. Na vině je Airbnb, naříkají majitelé, Praha 1 útočí peticí
  • Tlačí proto na úpravu zákona tak, aby se krátkodobé ubytování více regulovalo. "Hlavním problémem není nedostatečné zakotvení povinností Airbnb hostitelů v právních předpisech, ale to, že amatérští Airbnb hostitelé povinnosti neplní," tvrdí však předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí (ČAPUS) Matěj Koutný.

Na snímku je visací zámek s úložným prostorem, které jsou používané k uskladnění klíčů od dveří. Návštěvníci zadají číselný kód a klíček si zde vyzvednou, aniž by se potkali se svým hostitelem.

 

Právě se děje

Další zprávy