Praha získá od státu data o pronajímatelích Airbnb. Chce až 100 milionů na poplatcích

Jan Úšela Jan Úšela
31. 8. 2018 10:58
Praha získá od finanční správy data o pronajímatelích Airbnb. Může od nich vymáhat až 100 milionů na nezaplacených městských poplatcích.
Foto: Reuters

Praha - Generální finanční ředitelství (GFŘ) podepsalo s pražským magistrátem dohodu o výměně informací o pražských pronajímatelích bytů přes aplikaci Airbnb. Finanční správa Hospodářským novinám již dříve potvrdila, že má informace o identitách a příjmech všech Airbnb pronajímatelů v zemi. Řada z nich neplatí daně, proto už finanční úřady začaly takové lidi obesílat s výzvami o jejich doplacení za poslední tři roky.

Vedle zanedbávání daňové povinnosti vlastníci bytů a domů využívaných ke krátkodobým turistickým pobytům rovněž v mnoha případech neplatí příslušné místní poplatky městům, kde své nemovitosti mají. Podle pražského radního Jana Wolfa (Trojkoalice) může sdílení údajů o totožnosti vlastníků bytů dát Praze páku na to, aby nevybrané poplatky ve výši až sto milionů korun ročně získala.

"Finanční správa oceňuje snahu Prahy podílet se na řešení problematiky zdanění internetových platforem," uvedl generální ředitel finanční správy Martin Janeček po podpisu dohody o sdílení informací o Airbnb pronajímatelích s hlavním městem.

Zdroj dat je utajený

Stát ani města doposud neměly šanci se k datům z Airbnb dostat. Pokud se pronajímatelé úřadům sami nepřihlásili, zůstávala jejich identita skrytá. Z aplikace Airbnb nelze jména vlastníků pronajímaných nemovitostí vyčíst a americká firma odmítá jejich totožnost a výši výdělků, která by posloužila ke zdanění, sdílet. Finanční správa se přesto k údajům o vlastnících Airbnb bytů nedávno dostala, i když stále odmítá říci, jakým způsobem.

Nejpravděpodobnější variantou je, že si berní úředníci vyžádali potřebné údaje u českých bank. Airbnb svým tuzemským pronajímatelům platí z českého účtu. A finanční správa si od bank může ze zákona vyžádat informace, komu a kolik zaplatily.

Sdílení? Tvrdý byznys

Airbnb je v Česku rozšířené především v Praze. Studie poradenské společnosti Colliers International přitom ukazuje, že v případě hlavního města nejde ani tak o sdílené ubytování, jako spíše o tvrdý byznys. Podle Colliers je téměř 70 procent pražských pronájmů přes Airbnb provozováno subjekty s více než jednou nabídkou a téměř dvě pětiny z nich mají nabídek více než 10.

Podle loňské vládní studie by se v Praze na daních z Airbnb mohlo ročně vybrat až 460 milionů korun. Finanční správa upozorňuje, že vlastníky Airbnb bytů již předem upozornila na jejich daňové povinnosti a své nynější daňové kontroly zahájila až poté, co pronajímatelé na předešlá upozornění nereagovali.

Podle Jiřího Fojtíka z Generálního finančního ředitelství jsou pronajímatelé Airbnb nemovitostí povinni státu odvést daň z příjmů i DPH. Pokud přitom daňová přiznání podávají se zpožděním, musí ze strany finančních úřadů počítat s uvalením sankcí z prodlení.

 

Právě se děje

Další zprávy