Lidé si přes Airbnb v Praze loni zarezervovali 1,8 milionu přespání

ČTK ČTK
2. 8. 2018 15:50
Lidé, kteří se loni ubytovali v Praze prostřednictvím aplikace Airbnb, utratili průměrně 1950 korun za noc, což je také vyšší hodnota než v Berlíně.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Podíl aplikace Airbnb na počtu přenocování v Praze vzrostl loni o 4,7 procentního bodu na 14,7 procenta. Je to větší podíl než v Londýně (6,9 procenta), Amsterdamu (11,8 %), Berlíně (6,5 %) či Madridu (10,1 procenta), ale méně než v Paříži (15,2 %).

Loni si hosté zarezervovali v Praze 1,79 milionu přenocování, což je o 61 procent meziročně víc. Celkový počet noclehů v hotelech stoupl o 3,8 procenta na 10,3 milionu. Vyplývá to z analýzy společnosti Colliers International.

Lidé, kteří se loni ubytovali v Praze prostřednictvím aplikace Airbnb, utratili průměrně 75 eur (1950 korun) za noc, což je také vyšší hodnota než v Berlíně. Částka 75 eur odpovídá ubytování v Madridu, přičemž množství zarezervovaných nemovitostí je v Praze výrazně nižší. Dle typu ubytování tvořilo sdílení pokoje 1,1 procenta, pronájem pokoje 17,9 procenta a 81 procent pronájem celé domácnosti.

Tři nejoblíbenější lokality v metropoli se na celkovém počtu noclehů přes aplikaci Airbnb podílely ze 47 procent. Šlo o Nové Město (24 %), Staré Město (13 %) a Žižkov (deset procent).

Celkový počet zarezervovaných ubytovacích kapacit narostl loni o 30 procent na 17 753. "Zajímavé je to, že více než 56 procent všech nemovitostí je nabízeno entitami, které mají v nabídce tři a více nemovitostí. Jen 30 procent tvoří individuální nabídky," uvádí dokument.

Z toho lze podle autorů usuzovat, že velká část nabídky je v rukou specializovaných firem, které spravují nemovitosti pro jednotlivé vlastníky, případně ukazuje na jednotlivce, kteří tímto způsobem pronajímají své (nebo i pronajaté) nemovitosti.

Počet hostů ubytovaných v Česku prostřednictvím aplikace Airbnb loni meziročně vzrostl o 52 procent na 1,02 milionu, uvedla společnost Airbnb. V mimopražských regionech se zvýšil dokonce o 108 procent. Ubytovali se zhruba u 11 000 hostitelů. Nejvíce návštěvníků přijelo z Německa a USA, průměrně zde přespali 3,3 noci. Mimo Prahu je největší zájem o jižní Moravu a Slezsko.

Průměrnému hostiteli Airbnb v Česku je podle ní 38 let, muži a ženy mají rovnoměrné zastoupení. Nejvíce hostů loni přijelo z Německa, 137 000. Následovaly USA (130 200), Velká Británie (84 700) a Francie (78 500). Na pátém místě je Česko s podílem sedm procent.

Hosté, kteří prostřednictvím Airbnb do Česka přijedou, podle studie této společnosti utratí denně až 100 eur (2600 korun). Za loňský rok tak podle studie hosté v Česku utratili 324 milionů eur (8,3 miliardy korun).

Podle Českého statistického úřadu se loni v českých hotelech, penzionech či kempech celkem ubytovalo rekordních 20 milionů turistů, což bylo o 9,1 procenta více než předloni. Zahraničních návštěvníků bylo o 9,2 procenta více a domácích o devět procent.

Legislativa, která by omezovala počet přenocování, na který je možné nemovitost přes jakoukoliv formu sdílené ekonomiky pronajmout, v Praze, na rozdíl od řady evropských metropolí, zatím neexistuje.

Loni česká finanční správa stanovila, že služby nabízející ubytování prostřednictvím internetu považuje za ubytovací služby, a nikoliv za nájem. Příjmy z této činnosti tak podléhají nově také zdanění a jejich poskytovatelé by měli platit městu či obci i ubytovací poplatky.

Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Podle expertních analýz se Airbnb svými službami v Praze už vyrovnalo objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

Razie proti Airbnb je v pořádku, jde o čistý byznys, celá řada pronajímatelů nedodržuje zákonné povinnosti, říká politoložka Kateřina Smejkalová. | Video: Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy