Muž v pražské tržnici Sapa prodával neoznačené maso z auta, doma ho měl čtyři tuny. Šlo o zdraví

ČTK ČTK
29. 2. 2016 12:09
Další maso se našlo u prodejců v Sapě. Obchodníci neměli registraci pro nakládání s masem a nezajistili nutné hygienické podmínky. Hrozí jim pokuta až 50 milionů korun. Konzumace nalezeného masa by navíc podle veterinářů byla zdraví nebezpečná.
Neoznačené maso, které kontroloři našli
Neoznačené maso, které kontroloři našli | Foto: Státní veterinární správa

Praha - V pražské tržnici Sapa prodával muž maso přímo z dodávky na ulici, doma měl čtyři tuny částečně již zřejmě kazícího se masa. Další maso od tohoto muže se našlo u prodejců v Sapě. Na svých webech to dnes oznámily policie a Státní veterinární správa.

Obchodníci neměli registraci pro nakládání s masem a nezajistili nutné hygienické podmínky, takže porušili zákon. Hrozí jim pokuta až 50 milionů korun.

"Kriminalisté, kteří se zabývají problematikou trestné činnosti páchané v areálu tržnice v Libuši, si (v Sapě) všimli muže, který přímo na ulici prodával maso z nákladového prostoru dodávkového vozu," sdělil mluvčí policie Jan Daněk.

Detektivové podezřelého obchodníka několik dní sledovali. "Zjistili, že muž má v místě svého bydliště v obci Vestec uskladněny přibližně čtyři tuny masa neznámého původu, které pak vozí do obchodů v libušské tržnici a také ho různě distribuuje," doplnil mluvčí.

Pracovníci veterinární správy s policisty při kontrole ve Vestci 18. února našli v ledničkách a mrazácích celkem více než čtyři tuny masa, kostí či odřezků. "A také například z neznámých důvodů skladovaná chlazená nevyčištěná vepřová střeva," oznámil mluvčí správy Petr Pejchal.

Konzumace nalezeného masa by byla podle veterinářů zdraví nebezpečná. "Maso mělo netypickou barvu a bylo pokryto většími krystalky ledu, svědčícími o jeho opakovaném zmrazování," dodal Pejchal.

Zkontrolovány byly také prodejny potravin, kam muž maso dodával. Při kontrolách v tržnici nalezli veterináři a policisté 200 kil vepřového, vnitřností, kostí a kůží, ale i drůbežího masa bez dokladů o původu. U masa u dodavatele z Vestce i z tržnice bylo nařízeno zničení na náklad kontrolovaných.

Ani prodejci v Sapě, ani jejich dodavatel nebyli registrovaní u veterinární správy, což jim zákony přikazují. Podle veterinářů porušili zákon o potravinách, když uváděli na trh potraviny neznámého původu, za což jim hrozí pokuta až 50 milionů Kč. Porušili také zákon o veterinární péči, když nezajistili při nakládání s živočišnými produkty požadované veterinární hygienické podmínky.

 

Právě se děje

Další zprávy