Ochranné lhůty a konec vydíracích žárovek. Vzniknou nové zbraně na energetické šmejdy

Ondřej Neufus ČTK Ondřej Neufus, ČTK
Aktualizováno 12. 4. 2019 10:38
Úřady vyhlásily boj proti takzvaným energetickým šmejdům. Novela zákona o ochraně spotřebitele počítá například se snazším vypovídáním smluv, se vznikem veřejného registrů zprostředkovatelů, ale i s omezením platnosti plné moci či zákazu sankcí z automatického ukončení smluv. Podívejte se, co se v boji s podomními prodejci proudu chystá.
Foto: iStock

Maximální délka trvání smlouvy na dobu určitou

Novela, na které spolupracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s odborníky z Energetického regulačního úřadu má za cíl především chránit klienty před nepoctivými zprostředkovateli v oblasti energetiky.

  • Jako první změna, která by měla v případě hladkého průchodu novely parlamentem nastat, je omezení trvání smlouvy na dobu určitou s dodavatelem.

Podle náměstka Reného Neděly novela mimo jiné omezí maximální délku trvání smlouvy na dobu určitou mezi obchodníkem a spotřebitelem na 36 měsíců. Aktuálně není tato doba omezena vůbec. Po uplynutí 36 měsíců bude nově automaticky považována za smlouvu na dobu neurčitou. Výhoda pro klienta plyne z toho, že smlouvu na dobu neurčitou je výrazně snazší vypovědět. "To spotřebiteli umožní snazší odstoupení," potvrdil Neděla.

  • Zákazník dále dostane možnost vypovědět smlouvu na dobu určitou s automatickým prodloužením závazku kdykoli do 15. dne před uplynutím sjednané doby.

V současnosti je totiž populární praktikou nepoctivých prodejců příliš krátké časové období, ve kterém by mohli spotřebitelé odmítnou prodloužení smlouvy.

  • Jednou z dalších novinek je i právo bezplatně a bez sankce vypovědět smlouvu, pokud zákazník prokáže, že přestal odběrné místo užívat nebo tento nárok vznikl jiné fyzické či právnické osobě.
 

Právě se děje

Další zprávy