Ochranné lhůty a konec vydíracích žárovek. Vzniknou nové zbraně na energetické šmejdy

Ondřej Neufus ČTK Ondřej Neufus, ČTK
Aktualizováno 12. 4. 2019 10:38
Úřady vyhlásily boj proti takzvaným energetickým šmejdům. Novela zákona o ochraně spotřebitele počítá například se snazším vypovídáním smluv, se vznikem veřejného registrů zprostředkovatelů, ale i s omezením platnosti plné moci či zákazu sankcí z automatického ukončení smluv. Podívejte se, co se v boji s podomními prodejci proudu chystá.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Žárovky zdarma vás už nepřijdou draho

Novela má zákazníkům garantovat, že smlouvu měli možnost v klidu pročíst a zároveň jim nehrozí sankce přes různé dárky, které šmejdi nyní nabízejí.

  • Nově má každý klient dostat smlouvu k prostudování a ta začne platit od 15. dne od jejího doručení. Smlouvu tak už nepůjde uzavřít pouze souhlasem přes telefon, čehož nepoctiví prodejci často zneužívali. V praxi totiž nechali zákazníka, mnohdy seniora, schválit nové podmínky po telefonu a od té doby běžela 14 denní výpovědní lhůta. Zákazník ovšem často nevěděl, že novou smlouvu vůbec uzavřel.

Důležitá novinka je i zákaz sankcí plynoucích z dodatečných smluv. Podle ČOI spotřebitelé často ani nevědí, že spolu s převzetím dárku v podobě úsporné žárovky podepsali i smlouvu o změně dodavatele energií, jejíž součástí je nepřiměřená sankce v případě odstoupení od smlouvy.

"Jakmile spotřebitel zjistí, že změna dodavatele energií je pro něj vlastně nevýhodná, a chce odstoupit, firma začne upozorňovat na 'kupní smlouvu na žárovky' a často nepřiměřeně tlačit na jejich uhrazení. Doporučujeme požadovanou (extrémně vyšší) cenu LED žárovek nehradit," uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Tuto praktiku v minulosti využívala řada firem a poskytovatelů změn dodavatelů, agentura ČTK zmínila například jednoho z největších českých alternativních dodavatelů Bohemia Energy.

"Bohužel, mnoho nedorozumění vzniká velmi nepřehlednou legislativou, která změnu dodavatele pro zákazníka hodně komplikuje. Dominantní dodavatelé se často snaží udržet své klienty za každou cenu a při poskytování retenčních nabídek ignorují problémy, do kterých se odběratel může dostat nerespektováním dříve uzavřených smluv," sdělila Aktuálně.cz tisková mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Dodala, že nová legislativa by podle ní měla celý proces zjednodušit a zpřehlednit. 

 

Právě se děje

Další zprávy