Ochranné lhůty a konec vydíracích žárovek. Vzniknou nové zbraně na energetické šmejdy

Ondřej Neufus ČTK Ondřej Neufus, ČTK
Aktualizováno 12. 4. 2019 10:38
Úřady vyhlásily boj proti takzvaným energetickým šmejdům. Novela zákona o ochraně spotřebitele počítá například se snazším vypovídáním smluv, se vznikem veřejného registrů zprostředkovatelů, ale i s omezením platnosti plné moci či zákazu sankcí z automatického ukončení smluv. Podívejte se, co se v boji s podomními prodejci proudu chystá.
Foto: Shutterstock

Registr zprostředkovatelů a nekonečná plná moc

  • Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy byl dosud boj s energetickými šmejdy neúčinný zejména proto, že nebylo možné dohledat člověka, se kterým oklamaný jednal. Nově tak po vzoru ČNB vznikne registr zprostředkovatelů energií.

"Nová pravidla však nejen posilují práva spotřebitelů, ale jejich cílem je také vymýtit energetické šmejdy jako takové. Osoba, která vykonává zprostředkovatelskou činnost, bude muset být zapsána v registru u Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a bude tak dohledatelná. Platí přitom u ní obdobná práva a povinnosti jako u držitelů licencí na obchod s elektřinou nebo plynem," doplnil Neděla.

V praxi tak bude podle Prouzy k dohledání veřejný registr lidí, kteří se zabývají zprostředkovatelskou činností. Ten bude spravovat přímo Energetický regulační úřad a všichni prodejci se do něj budou muset zapsat do šesti měsíců ode dne nabytí účinnosti zákona. "Bez tohoto zápisu nebudou moci vykonávat zprostředkovatelskou činnost," dodal Neděla.

  • Registr má sloužit koncovým zákazníkům, kteří si na něm budou moci dohledat člověka, který jim nové služby nabízí, ale i firmám v případě najímání nových zaměstnanců.

Pokud ERÚ shledá v praxi podomních prodejců pochybení, může sáhnout k pokutám, ale i dočasnému vyškrtnutí osoby z registr. Hříšník by pak po určitou dobu nemohl produkty nabízet.

"Nepochybuji o pozitivním přínosu zavedení obdobného dohledu nad zprostředkovateli na energetickém trhu, jako je tomu například v oblasti finančních služeb, kde zmizela jakákoli anonymita," dodal Prouza.

  • Ministerstvo hodlá také ukončit systém spících plných mocí, které mohou v budoucnosti zneužít zprostředkovatelé energií. Platnost plné moci tak bude v takovýchto případech platná pouze šest měsíců. Zprostředkování nebo jiné jednání vedoucí k uzavření smlouvy pak lze provést pouze jako jednorázové právní jednání.
 

Právě se děje

Další zprávy