Pandemie prudce urychluje vývoj telemedicíny. On-line prohlídky už na dálku umí i EKG

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
10. 2. 2021 6:06
Pandemie přeje distanční medicíně. Od první jarní vlny koronaviru vznikla v Česku řada aplikací i jiných služeb, které umožňují konzultaci s lékařem na dálku. Podívejte se na výběr některých z nich. Někteří odborníci označují telemedicínu za budoucnost zdravotnictví, protože šetří čas a peníze. Jiní ale upozorňují na to, že problémem může být neochota Čechů za ni platit.
Aplikace Doktor do kapsy
Aplikace Doktor do kapsy | Foto: Aktuálně.cz

Doktor do kapsy

V Česku běží také aplikace Doktor do kapsy, tento start-up projekt spustila loni v dubnu společnost eMedic Development. Jak upřesnil jednatel firmy Jaroslav Ptáček, který se na vývoji aplikace spolupodílí, služba zatím funguje v beta verzi a vznikla bez ohledu na nynější pandemii. Ta projektu podle Ptáčka spíše uškodila, protože zde podle něj vzniklo několik narychlo připravených projektů na podobném principu.

Aplikace Doktor do kapsy registruje ve své databázi lékaře napříč různými specializacemi, kteří pak pacientům mohou on-line poradit s jejich potížemi, a to nonstop všechny dny v týdnu v jakoukoliv dobu. I u této aplikace si ale lékař může sám určit, kdy bude on-line a pacienta přijme. 

Komunikace probíhá přes zabezpečený on-line komunikátor ve formě videorozhovoru nebo on-line chatu. Před spojením s vybraným lékařem se uživateli doporučuje z důvodu úspory času samotné konzultace vyplnit seznam zdravotních symptomů. Uživatel si pak odborníka vybere na základě toho, jakého hledá specialistu, podle ceny, kterou si odborník za konzultaci na dálku účtuje, uživatelského hodnocení či toho, jestli je lékař zrovna on-line. Aplikace také sama zobrazí vhodné doktory na mapě. 

Ptáček fungování aplikace připodobňuje k principu, na kterém pracuje aplikace provozovatele alternativní taxislužby Uber. Právě jejím byznysmodelem se Doktor do kapsy inspiroval. Cenu za konzultaci si stanovuje sám lékař. 

Ptáček vysvětluje popud k vytvoření takové aplikace tím, že Češi patří mezi rekordmany Evropské unie v počtu návštěv u doktorů. Podle údajů Evropské komise z roku 2016 navštíví v průměru jedenáct různých specialistů ročně. Startup by toto číslo rád snížil a lékaře naučil s technologiemi pracovat.

 

Právě se děje

Další zprávy