Proč je Le Penová víc než Babiš? Koruna posiluje navzdory politické krizi a Česko si půjčuje levněji

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 12. 5. 2017 11:46
Pokud by v zahraničí měli pocit, že se v Česku děje skutečně něco zásadního, vyvíjely by se kurz koruny nebo výnosy státních dluhopisů opačně. Koruna navzdory vládní krizi posiluje, protože investory více ovlivňuje dění ve Francii než současná situace v Česku.
Zeman, Babiš ani Sobotka s korunou nehýbají. (ilustrační foto)
Zeman, Babiš ani Sobotka s korunou nehýbají. (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Praha - Česká politika se zmítá ve vládní a nyní už i ústavní krizi, ekonomiku to ale zatím příliš neohrožuje. Pro investory na mezinárodních trzích nejde o zásadní dění, které by v Česku obracelo poměry.

Na finančních trzích dokonce koruna za dobu vládní krize posílila. U českých státních dluhopisů klesl výnos, takže stát si půjčuje levněji. A na pražské burze je klid. Pokud by v zahraničí měli pocit, že se v Česku děje skutečně něco zásadního, bylo by vše naopak.

"Podstatné je, že boj o moc probíhá mezi stranami, které (alespoň prozatím) chtějí setrvání Česka v EU. Krize zároveň nepředstavuje takové kotrmelce jako puč a referendum v Turecku, příklon k nacionalismu jako v Polsku či Maďarsku anebo riziko vystoupení z EU ve Francii," vysvětluje Marek Dřímal, ekonom Komerční banky.

"Parametry české ekonomiky jsou natolik dobré, že zastiňují turbulence na politické scéně. Vzhledem k otevřenosti české ekonomiky se s jistou nadsázkou dá říci, že důležitější je hospodářská politika německé vlády než kroky domácího kabinetu," dodává David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte.

Že třeba kurzem koruny momentálně hýbou mnohem více zahraniční události než ty české, ukázaly víkendové francouzské volby. Koruna po nich posílila a v pátek dopoledne byla zhruba na kurzu 26,57 koruny za euro, což je nejníže od konce intervencí. Minulý týden přitom končila zhruba na kurzu 26,82.

"Francouzské volby měly - na rozdíl od šarvátek českých politiků - světodějný potenciál. Pokud by vyhrála Marine Le Penová, ocitla by se stávající podoba eurozóny a EU v ohrožení. Související nervozita trhů poznamenala i klíčové obchodní partnery - a jejich měny - eurozóny, potažmo EU, tedy i českou korunu," vysvětluje Lukáš Kovanda, hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

 

Právě se děje

Další zprávy