Bubeník, barman i bankéř. Boom umělé inteligence na trhu práce už začal

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
30. 7. 2020 7:01
Robotů, kteří vykonávají práci původně určenou pro člověka, je dnes ve světě něco přes dva miliony. A za dalších deset let jich už bude podle technologických vizionářů desetkrát tolik. Začíná totiž boom umělé inteligence na trhu práce. Podívejte se, v jakém zaměstnání můžete potkat kolegu robota už teď.
Foto: Shutterstock

Lidé se budou muset přizpůsobit

Podle personalisty Jiřího Halbrštáta z ManpowerGroup bude nejdůležitější schopností budoucnosti učenlivost. "Firmy musí pomáhat lidem zvyšovat svou kvalifikaci a přizpůsobit se rychle se měnícím podmínkám na trhu práce. Ale i lidé budou muset stále častěji vystupovat z komfortní zóny a přizpůsobovat se novým situacím.

Pokud tak neučiní, budou se dívat do budoucnosti s velkou nejistotou. Nebudou nezaměstnaní, ale budou mít výrazně horší odměny než lidé, kteří se dokážou rychle učit," míní Halbrštát.  

Nejvíce jsou robotizací ohrožené:

  • Průmyslová velkovýroba, skladování a logistika
  • Zemědělství, zejména dřevozpracovatelství
  • Administrativa, hlavně sběr dat a jejich procesování, včetně telemarketingu
  • Přeprava a doprava
  • Finančnictví a účetnictví

"V automotive již nyní klesá počet lidí vykonávajících montážní úkony, ale roste poptávka po kvalifikovaných profesích a vzniká celá řada profesí nových," říká Halbrštát. 

Velké změny odhaduje ve finančním sektoru, a to na místech od účetních přes bankovní úředníky, kteří jsou v přímém kontaktu se zákazníkem, až po finanční analytiky.

"Tyto profese jsou nahrazovány softwarem, využíváním velkých dat, přechodem na on-line komunikaci s klienty nebo kompletní změnu business modelu, který umožňují digitální platformy. V oblasti financí může být ohrožena až polovina pozic, což je více než v jakékoliv jiné odborné profesi," dodává personalista. 

Naopak nejméně se roboti přesouvají do oborů:

  1. Medicína, zejména pak psychiatrie a psychologie
  2. Pečovatelství
  3. Vzdělávání na základních, středních i vysokých školách
  4. Mediální, marketingová a PR komunikace
  5. Umělecké a kreativní činnosti

V automobilovém průmyslu nebo ve zdravotnictví dnes již robot nikoho nepřekvapí. Jsou ale místa, kde byste je ještě nečekali. Podívejte se na některá netradiční "robotí" povolání. 

 

Právě se děje

Další zprávy