Čepované šampony, koše bez sáčků, kelímky na více použití: Tak firmy bojují s plasty

Michal Šenk spi Michal Šenk, spi
17. 12. 2018 6:05
Zákaz jednorázových plastů, který nařizuje Evropská unie, ovlivní podnikání firem, které s nimi pracují. Jak si s tím poradí? A čekají až na rok 2021, nebo s omezováním plastů začínají samy? Podívejte se, co s plasty dělá například Alza, Nestlé či IKEA.
Foto: České dráhy, a.s.

České dráhy

Kdo odpovídá: mluvčí Radek Joklík

Letos jsme podepsali s ministerstvem životního prostředí Dobrovolnou dohodu o postupném snižování vlivu jednorázového nádobí na životní prostředí. Snažíme se jak v kancelářích, tak v provozu hledat cesty k omezování těchto odpadů. Zde jsou konkrétní příklady:

  • Nekupujeme balenou vodu do kanceláří, ale nahrazujeme ji velkokapacitními zásobníky nebo vodou z vodovodního řadu. Nekupujeme ani malá mléka do kávy a podobně.
  • Aktuálně jsou objednány koše na tříděný odpad pro generální ředitelství a po novém roce objednáme koše na tříděný odpad také pro provozní pracoviště (posunovači, vozmistři, strojvedoucí a podobně).
  • Náš provozovatel gastronomických služeb ve vlacích, společnost JLV, dlouhodobě servíruje pokrmy a nápoje na porcelánu nebo ve skle a tam, kde u občerstvení ještě používáme plastové jednorázové obaly, dojde po dohodě se společností JLV k jejich postupnému nahrazování.
  • Zákazníky chceme také motivovat k opakovanému používání speciálních kelímků tím, že jim dáme při použití tohoto kelímku slevu na nápoje.
 

Právě se děje

Další zprávy