Čepované šampony, koše bez sáčků, kelímky na více použití: Tak firmy bojují s plasty

Michal Šenk spi Michal Šenk, spi
17. 12. 2018 6:05
Zákaz jednorázových plastů, který nařizuje Evropská unie, ovlivní podnikání firem, které s nimi pracují. Jak si s tím poradí? A čekají až na rok 2021, nebo s omezováním plastů začínají samy? Podívejte se, co s plasty dělá například Alza, Nestlé či IKEA.
Láhve Mattoni Eco
Láhve Mattoni Eco | Foto: Karlovarské minerální vody

Karlovarské minerální vody

Kdo odpovídá: PR manažerka Andrea Brožová

Karlovarské minerální vody jakožto lídr na trhu balených nápojů usilují o zavedení zálohového systému na jednorázové nápojové obaly. Tím by se uzavřela smyčka cirkulární ekonomiky v oblasti PET.

Jde nám o co největší návrat materiálu - především PETu -  zpět do oběhu, a to ideálně do výroby nových lahví. Proto jsme v lednu tohoto roku spustili projekt "Zálohujme", který rozvíjíme ve spolupráci s Institutem cirkulární ekonomiky a Vysokou školou chemicko-technologickou.

Za předpokladu plného zavedení zálohového systém přestane být PET lahev "jednorázovým plastem" a stane se výrobkem s mnohonásobným použitím.

Zvýší se tak nejen míra sběru, ale také získáme dostatečně kvalitní surovinu pro výrobu recyklovaného PET (takzvaný rPET), díky němuž dokážeme snížit uvádění nového PET do oběhu. Pro výrobu rPETu v "potravinářské kvalitě" je zásadní čistá a kvalitní surovina, kterou současný systém sběru nedokáže poskytnout.

 

Právě se děje

Další zprávy