Velký bratr chce prozkoumat mobil, sleduje vás přes vysavač i pilulku. Projděte si nominace na cenu

Iva Špačková Iva Špačková
13. 2. 2018 6:30
Pilulka, která nahlásí, že ji pacient spolkl. Vysavač, který šmíruje byt. Nebo podmínka nechat si prolustrovat mobil, pokud chcete půjčku od banky. To jsou jedni z kandidátů na Cenu Velkého bratra pro firmy, lidi či úřady za aktivity, kterými se snaží proniknout do soukromí lidí a využít informace z jejich života k vlastním účelům. Víme, kdo se probojoval do užšího výběru.
Takhle vypadá nejnovější typ takzvané datové stránky. Jde o kartu, všitou v klasické pasové "knížce". Součástí karty je i čip s digitální fotografií.
Takhle vypadá nejnovější typ takzvané datové stránky. Jde o kartu, všitou v klasické pasové "knížce". Součástí karty je i čip s digitální fotografií. | Foto: Aktuálně.cz

Banky – kopie dokladů

Většina bank při poskytování svých služeb zpravidla vyžaduje kopie osobních dokladů (občanských průkazů a dalších dokladů), což může být potenciálně zneužitelné. Zákon sice tento postup umožňuje, ale zároveň nevyžaduje.

Paragraf 9 odst. 8 zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, říká: "Povinná osoba může pro účely tohoto zákona pořizovat kopie nebo výpisy z předložených dokladů a zpracovávat takto získané informace k naplnění účelu tohoto zákona."

 

Právě se děje

Další zprávy