Velký bratr chce prozkoumat mobil, sleduje vás přes vysavač i pilulku. Projděte si nominace na cenu

Iva Špačková Iva Špačková
13. 2. 2018 6:30
Pilulka, která nahlásí, že ji pacient spolkl. Vysavač, který šmíruje byt. Nebo podmínka nechat si prolustrovat mobil, pokud chcete půjčku od banky. To jsou jedni z kandidátů na Cenu Velkého bratra pro firmy, lidi či úřady za aktivity, kterými se snaží proniknout do soukromí lidí a využít informace z jejich života k vlastním účelům. Víme, kdo se probojoval do užšího výběru.
Foto: iStock

Šmírování pacientů

Poslanec Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD) je kandidátem anticeny za návrh, který schvaluje neomezený dálkový přístup ke zdravotnické dokumentaci. Jedná se o nový paragraf 69a zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, který má být účinný od 1. července 2018.

Do dokumentace by mohli nahlížet nejen lékaři, ale i poskytovatelé zdravotních a sociálních služeb nebo třeba kontaktní místa v jiných státech EU, a to přes Národní kontaktní místo pro elektronické zdravotnictví.

Právní úprava přitom neobsahuje žádnou konkrétnější specifikaci osob - zákon tedy v zásadě umožňuje, aby se jakýkoliv poskytovatel zdravotních či sociálních služeb díval do jakékoliv elektronicky vedené zdravotnické dokumentace. Novela také zcela neomezeně zpřístupňuje dokumentaci pacientů i zahraničním subjektům, u nichž neuvádí žádné garance bezpečnosti údajů či požadavky na zdravotní vzdělání nahlížejících.

Zákon nebrání dokonce ani automatickému stahování zdravotních dat ve velkém. Pacientovi není v zákoně přiznána ani žádná možnost, jak se tomuto tunelování svého soukromí bránit.

 

Právě se děje

Další zprávy