Velký bratr chce prozkoumat mobil, sleduje vás přes vysavač i pilulku. Projděte si nominace na cenu

Iva Špačková Iva Špačková
13. 2. 2018 6:30
Pilulka, která nahlásí, že ji pacient spolkl. Vysavač, který šmíruje byt. Nebo podmínka nechat si prolustrovat mobil, pokud chcete půjčku od banky. To jsou jedni z kandidátů na Cenu Velkého bratra pro firmy, lidi či úřady za aktivity, kterými se snaží proniknout do soukromí lidí a využít informace z jejich života k vlastním účelům. Víme, kdo se probojoval do užšího výběru.
Foto: Jakub Plíhal

Úřad vlády – definice Romů

Úřad vlády ČR se do seznamu dostal za výrok týkající se definice Romů při statistickém výzkumu jejich počtu. Metodika úřadu, která se objevila v metodické příručce pro krajské koordinátory sčítání, je následující. "Za Roma je označen takový jedinec, který se za něj sám považuje, aniž by se nutně k této příslušnosti za všech okolností hlásil, a/nebo je za něj považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indikátorů."

Úřad použil definici proto, že byl nespokojený s výsledky sčítání lidu v roce 2011, kdy se k romské národnosti přihlásilo "pouze" kolem 12 tisíc osob. V Česku však podle nového sčítání v roce 2017 žije 245 800 Romů, nejvíc v Ústeckém kraji, každý druhý žije v ghettu.

Nová čísla mají úřadům pomoci lépe cílit programy určené na Romy. Problém je, že zvolená metodika je neetická a zasahuje do práv lidí, kterých se týká.

 

Právě se děje

Další zprávy