Velký bratr chce prozkoumat mobil, sleduje vás přes vysavač i pilulku. Projděte si nominace na cenu

Iva Špačková Iva Špačková
13. 2. 2018 6:30
Pilulka, která nahlásí, že ji pacient spolkl. Vysavač, který šmíruje byt. Nebo podmínka nechat si prolustrovat mobil, pokud chcete půjčku od banky. To jsou jedni z kandidátů na Cenu Velkého bratra pro firmy, lidi či úřady za aktivity, kterými se snaží proniknout do soukromí lidí a využít informace z jejich života k vlastním účelům. Víme, kdo se probojoval do užšího výběru.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Plošné sledování metadat

Mezi kandidáty na šmírovací cenu se dostalo i ministerstvo průmyslu a obchodu kvůli povinnosti plošně sledovat metadata (data, která poskytují informaci o jiných datech) o elektronických komunikacích. Ministerstvo nakazuje poskytovatelům služeb shromažďovat metadata o elektronických komunikacích a tyto plošně uchovávat pro potřeby policie a dalších orgánů po šest měsíců.

Jsou tak uchovávány údaje týkající se telefonování, připojení k internetu či e-mailové komunikace. Z údajů lze identifikovat komunikující osoby či zařízení, zjistit jde kdy, jak dlouho a z jakých míst komunikovaly a řadu dalších údajů, které jde následně automatizovaně propojovat navzájem či s dalšími informacemi. Jedná se tak o velmi citlivá data.
 
Metadata o komunikaci jsou uchovávána plošně o všech uskutečněných komunikacích, a to navzdory judikatuře Soudního dvora EU, který uvedl, že princip plošného a nevýběrového ukládání dat bez toho, aby toto opatření platilo pro omezený okruh osob, omezené území či v omezeném čase, je nepřípustný. Podobně je nepřípustná i praxe, kdy jsou data poskytována bez soudního povolení, jako je tomu v některých případech i v ČR. Ministerstvo tento problém ignoruje a vyčkává, zda nebude problematika řešena na celoevropské úrovni.

 

Právě se děje

Další zprávy