Ekonomika
29. 8. 2020 14:52
Domácí konzervace ovoce a zeleniny má v českých domácnostech dlouholetou tradici a je neodmyslitelně spojena se zavařovacími sklenicemi. Do nich se zavařeniny ukládaly již v 17. století, zásadní byl nicméně vynález gumového těsnění před 140 lety. Podívejte se, jak Češi zavařovali v minulosti a jak nyní.
Kovová víčka
K progresivnějšímu vývoji došlo v 50. letech, kdy začala být používána kovová víčka uzavíratelná "hlavou". V anglicky mluvících zemích jsou známa pod názvem Omnia, v Německu pod názvem Pano.
- Sklárna v Kyjově začala v 50. letech vyrábět sklenice pro víčka Omnia na export do Nizozemska a postupně se dostávaly i na český trh.
V domácnostech, ale především v průmyslu, se rozšířilo také používání sklenic s uzávěrem "twist off" - víčko z ocelového plechu se zašroubuje pomocí závitu. Tento uzávěr původně sloužil pro dětskou a kojeneckou výživu a dále pro kečupy.
Sterilace ovoce a zeleniny v domácím prostředí přetrvala i do dnešních dnů a stává se čím dál oblíbenější. Nejčastěji je stále využívána sklenice uzavíraná víčkem Omnia o objemu 720 ml.