Jak si připravit štědrovečerního kapra: Jde jíst i s kostmi, musí se však nařezat

spi spi
Aktualizováno 23. 12. 2019 11:54
Kapr meziročně zdražil o více než šest procent. I tak se na Štědrý den ocitne na talířích většiny českých rodin. Jak si ho připravit tak, aby se večeře obešla bez obav ze zapíchnuté kosti? Češi si začali oblibovat kapří filety. Podle hypermarketu Globus stoupl meziročně zájem o vyfiletování této ryby o 6,5 procenta. Podívejte se, jak si můžete filety připravit doma sami.
Foto: Ludvík Hradilek

Vývoj cen kapra

Kapr letos stojí v průměru o 6,5 procenta více než před loňskými Vánoci. Ke štědrovečerní večeři tak jde sehnat kilogram kapra za 93,5 Kč. Ukazují to data z Českého statistického úřadu, který sleduje vývoj cen živého kapra každý týden ve všech krajích od roku 2006.

Za posledních 13 let se cena kapra zvedla o zhruba o třetinu (34,6 %). Nejvíce přitom ceny meziročně stoupla v roce 2007 (téměř o 13 %). Letošní druhý nejvyšší růst vysvětlují rybáři velikým suchem, které vedlo k větším úhynům ryb i vyšším nákladům na okysličování vod.  

Jak se vyvíjela cena předvánočního kapra

Průměrná cena v ČR v Kč Meziroční změna v % 
2018 93,46 6,5
2017 87,72 3,1
2016 85,07 -2,4
2015 87,17 0,9
2014 86,37 -2,0
2013 88,09 -2,2
2012 90,09 3,7
2011 86,85 2,9
2010 84,38 4,0
2009 81,14 0,1
2008 81,06 3,4
2007 78,37 12,9
2006 69,44 0,0
Zdroj: ČSÚ (předvánoční období - kapr živý)
 

Právě se děje

Další zprávy