Volání a data na dovolené stále omezuje řada výjimek, háčků a pastí. Na co dát pozor?

Jan Úšela Jan Úšela
Aktualizováno 13. 7. 2019 10:19
Využívání mobilů v cizině je letos pro Čechy o něco výhodnější než loni. Nově mají klienti operátorů T-Mobile a Vodafone možnost využít na cestách balíčky s neomezenými daty. Tuzemští operátoři také zlevnili volání do zahraničí. Jak už to však bývá, ve všem se skrývá háček. Na některé jejich fígle, které mohou přijít důvěřivého zákazníka pěkně draho, je tak stále třeba dávat pozor.
Foto: Lukáš Bíba

Vodafone nabízí tarify pro skupiny

Nejmenší zástupce velké mobilní trojky neomezená data do svých ceníků zařadil natrvalo. Na rozdíl od T-Mobilu je ovšem neposkytuje zdarma, nové tarify navíc nejsou určené jednotlivcům, musí si je tak nakupovat skupiny dvou a více lidí.

Dvojice za takový balíček, v jehož ceně je rovněž pevný internet na doma, zaplatí 2400 korun, čtveřice pak 2800, šestice necelé tři tisícovky. U T-Mobilu platí zpomalení internetu v mobilu jen za hranicemi, u Vodafonu je oproti tomu třeba s ním počítat rovněž v Česku. Operátor garantuje maximální rychlost pět megabitů za sekundu. 

Další omezení spočívá v tom, že se po překročení českých hranic z neomezených datových tarifů stávají omezené. Jeden člen dvojice tak má k dispozici celkem 17,15 GB, jeden ze čtveřice zase něco málo přes 10 GB. Pokud člověk vycestuje s neomezeným tarifem mimo EU, Vodafone mu pak nabízí pouze 100 MB dat za příplatek 199 korun. 

Neomezené balíčky Vodafonu:

Volání v rámci EU SMS v rámci EU

Data v rámci Česka

Data v rámci EU pro jednoho člena skupiny*
Neomezený pro 2 neomezeně neomezeně neomezeně 17,15 GB
Neomezený pro 3 neomezeně neomezeně neomezeně 12,39 GB
Neomezený pro 4 neomezeně neomezeně neomezeně 10,01 GB
Neomezený pro 5 neomezeně neomezeně neomezeně 9,72 GB
Neomezený pro 6 neomezeně neomezeně neomezeně 9,53 GB

*mimo Česko

 

Právě se děje

Další zprávy