Volání a data na dovolené stále omezuje řada výjimek, háčků a pastí. Na co dát pozor?

Jan Úšela Jan Úšela
Aktualizováno 13. 7. 2019 10:19
Využívání mobilů v cizině je letos pro Čechy o něco výhodnější než loni. Nově mají klienti operátorů T-Mobile a Vodafone možnost využít na cestách balíčky s neomezenými daty. Tuzemští operátoři také zlevnili volání do zahraničí. Jak už to však bývá, ve všem se skrývá háček. Na některé jejich fígle, které mohou přijít důvěřivého zákazníka pěkně draho, je tak stále třeba dávat pozor.
Foto: Reuters

Pořídit si SIM kartu v cizině se vyplatí

Pokud chcete mobilní služby na dovolené či pracovní cestě mimo EU využívat naplno, je rozhodně výhodné porozhlédnout se po službách zahraničních operátorů.

U dlouhodobějších pobytů v cizině se vyplatí pořídit si k místní SIM kartě tarif. Ten se naopak nevyplácí, pokud cestujete jen na pár dní. Důvodem je obvyklá nutnost zavázat se lokálnímu operátorovi dlouhodobější smlouvou. Proto je v takových případech lepší koupit si předplacený kreditní balíček bez závazku.

Nabídky operátorů z Balkánu, Egypta, Turecka či USA potvrzují, že české výletníky vyjdou levněji než roaming od tuzemských operátorů.

Černohorský Telenor třeba nabízí předplacený týdenní balíček pro turisty se 100 GB dat za 10 eur (254 korun). Srbská firma mts má zase měsíční tarif s 5 GB dat za 430 korun. Za shodnou cenu turecký Turkcell nabízí balíček rovnou s 16 GB dat.

K podobně štědrým tarifům s 10-15 GB dat se lze v Egyptě dostat na cenu kolem 500 korun. V USA jsou částky za balíčky vyšší, k základním tarifům s neomezenými daty, voláním a SMS se ale můžete dostat za cenu do tisíce korun.

 

Právě se děje

Další zprávy