Volání a data na dovolené stále omezuje řada výjimek, háčků a pastí. Na co dát pozor?

Jan Úšela Jan Úšela
Aktualizováno 13. 7. 2019 10:19
Využívání mobilů v cizině je letos pro Čechy o něco výhodnější než loni. Nově mají klienti operátorů T-Mobile a Vodafone možnost využít na cestách balíčky s neomezenými daty. Tuzemští operátoři také zlevnili volání do zahraničí. Jak už to však bývá, ve všem se skrývá háček. Na některé jejich fígle, které mohou přijít důvěřivého zákazníka pěkně draho, je tak stále třeba dávat pozor.
Foto: Isifa/Thinkstock

Jak v cizině nepřijít o rychlý internet

Výhodnější proto je neomezená data v cizině deaktivovat a spolehnout se na omezené domácí tarify operátora. Ty T-Mobile v cizině nezpomaluje. Lidé se přitom nemusí bát, že by o neomezená data zcela přišli. Když se vrátí zpátky do Česka, mohou si nabídku znovu bezplatně aktivovat a využívat ji až do konce prázdnin, kdy akce končí.  

Operátor neuvádí, jak k rychlosti připojení neomezených balíčků přistupuje v zemích mimo Evropskou unii. V obchodních podmínkách k této letní nabídce ovšem píše, že "se na využití datových služeb dle této nabídky přiměřeně užijí ustanovení aktuálních Všeobecných podmínek společnosti".

To v překladu znamená, že mimo unii by se internet v mobilu zpomalovat neměl. V zemích, jako jsou Egypt či Turecko, ale zároveň zákazníci T-Mobilu nemohou s neomezeným objemem dat počítat a zřejmě jim tam poběží jen základní verze jejich tarifů či předplacených balíčků s limitovaným množstvím internetu. 

  • T-Mobile zpomalení neomezených balíčků v unijní cizině zavedl ze strachu ze zvýšené spotřeby dat - za ta musí platit zahraničním partnerským operátorům. Podobný strach měl i Vodafone, který ovšem přidal ještě další omezení. 
 

Právě se děje

Další zprávy