Sen o vlastní vodě dělá ze studen nedostatkové zboží. V cestě mu stojí sousedské pře

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 1. 2020 7:06
Zájem lidí o vlastní studni zůstává vysoký. Pokud však chtějí udělat ze svého snu o vodní nezávislosti skutečnost, čeká je běh na dlouhou trať. Vyřízení protahuje zahlcenost úřadů, ale i rostoucí počet odvolání proti rozhodnutím a následné, běžně až půlroční čekací lhůty na studnaře. Někdy tak může vybudování studny zabrat i rok. Jaké lhůty musejí úřady dodržovat a jak se bránit, pokud tak nečiní?
Hasiči zachraňují býka, který spadl do studny.
Hasiči zachraňují býka, který spadl do studny. | Foto: HZS Pardubický kraj

Čekání na studnaře: až 6 měsíců

V průběhu vyřizování potřebných povolení k vlastní studni je třeba myslet i na to, že i několikaměsíční jsou čekací lhůty na studnaře.

"Zima nepřinesla majitelům vodních zdrojů, primárně kopaných studní, efekt navýšení vodního sloupce, a tak se na nás obracejí ve větší míře se zájmem o vrtanou studnu," popisuje současnou situaci Pavel Bláha z firmy Profivody.

"Pokud nás osloví zákazník, nelze vždy přesně stanovit čekací doba. Průměrně se může jednat o rozmezí 6 až 12 měsíců od prvotní poptávky až po vrtání a řešení další kroků po vyvrtání. V případě, že se na nás zákazník obrátí s vlastními dokumenty, lze vrtné práce realizovat v horizontu jednoho až dvou měsíců," doplňuje.

Vysoký zájem lidí o vlastní studnu eviduje i jednatel firmy VBV Geo Michal Vojtásek. "Obvyklá čekací doba u našich klientů je nyní čtyři až šest měsíců," vypočítává.

  • Nadále špatný vývoj stavu podzemních vod v Česku přitom potvrzuje ředitel pro hydrologii Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka. Podle něj stavy zůstávají na většině území pod normálem a vyhlídky na výraznější zlepšení zatím nejsou příliš velké.

"Typicky by mělo k nejintenzivnějšímu doplňování docházet v průběhu února a března, ovšem vzhledem k momentálním malým zásobám sněhu je pravděpodobnost doplnění zásob podzemních vod před začátkem vegetační sezony velmi malá. Je tak nanejvýš pravděpodobné, že letošní rok bude opět začínat z nepříznivého startovacího bodu malých zásob," doplňuje Daňhelka.

 

Právě se děje

Další zprávy