Sen o vlastní vodě dělá ze studen nedostatkové zboží. V cestě mu stojí sousedské pře

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 1. 2020 7:06
Zájem lidí o vlastní studni zůstává vysoký. Pokud však chtějí udělat ze svého snu o vodní nezávislosti skutečnost, čeká je běh na dlouhou trať. Vyřízení protahuje zahlcenost úřadů, ale i rostoucí počet odvolání proti rozhodnutím a následné, běžně až půlroční čekací lhůty na studnaře. Někdy tak může vybudování studny zabrat i rok. Jaké lhůty musejí úřady dodržovat a jak se bránit, pokud tak nečiní?
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Proti zbytečným průtahům se lze bránit

Pokud žadatel úřad podezírá, že svůj postup bezdůvodně protahuje, může podle právních expertů využít takzvané ochrany před nečinností.

  • "Nevydá-li správní orgán rozhodnutí ve věci v zákonné lhůtě, nadřízený správní orgán učiní z moci úřední opatření proti nečinnosti, jakmile se o tom dozví," připomíná advokát Horáček ze společnosti Deloitte. Nadřízený správní orgán může mimo jiné přikázat nečinnému správnímu orgánu, aby ve stanovené lhůtě učinil potřebná opatření ke zjednání nápravy nebo vydal rozhodnutí.
  • V případě nesjednání nápravy u nadřízeného správního orgánu je možné obrátit se na soud s žalobou.
  • Bránit se lze soudně i v případě, když nesprávným úředním postupem vznikla škoda, a to přímo podáním žaloby na náhradu škody. "Předpokladem je ovšem prokazatelné způsobení škody nesprávným postupem," upozorňuje Horáček.
 

Právě se děje

Další zprávy