Sen o vlastní vodě dělá ze studen nedostatkové zboží. V cestě mu stojí sousedské pře

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 1. 2020 7:06
Zájem lidí o vlastní studni zůstává vysoký. Pokud však chtějí udělat ze svého snu o vodní nezávislosti skutečnost, čeká je běh na dlouhou trať. Vyřízení protahuje zahlcenost úřadů, ale i rostoucí počet odvolání proti rozhodnutím a následné, běžně až půlroční čekací lhůty na studnaře. Někdy tak může vybudování studny zabrat i rok. Jaké lhůty musejí úřady dodržovat a jak se bránit, pokud tak nečiní?
Foto: cestamipromen.cz

Hádky o vodu

Právě častější spory mezi sousedy shodně registrují i další krajské úřady v Česku. "Hlavním důvodem odvolání je obava odvolatelů ze ztráty vody v jejich studni. Dalšími důvody jsou námitky ke zpracování dokumentace, výpočet potřeby vody, při dodatečných povoleních nesprávné údaje o hloubce studny. Zástupným důvodem odvolání bývají často sousedské spory, které se však stavby studny vůbec netýkají," vypočítává tisková mluvčí krajského úřadu Zlínského kraje Adéla Kousalová.

  • Vyřízení odvolání by sice mělo trvat maximálně čtyři měsíce, ve skutečnosti se ale může táhnout mnohem déle.

"Odvolací řízení, vedené k odběru podzemních vod při realizaci nového zdroje (případně k vodoprávním řízením spojeným s povolením stavebních úprav stávajícího zdroje) v lokalitách, na kterých existuje napjatá bilance zásob podzemních vod, nebývá jednoduché," vysvětluje tiskový mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Krajský úřad si například v některých případech nechává ke svému rozhodnutí vypracovat ještě další znalecké posudky nezávislého hydrogeologa. "V takovém případě odvolací řízení trvá i více než 90 dnů," upozorňuje Barták.

Například ve Středočeském kraji může odvolací řízení podle zjištění serveru Aktuálně.cz trvat dokonce i půl roku. Tiskové oddělení krajského úřadu však na otázky redakce ohledně časové vytíženosti či počtu odvolání nereagovalo.

 

Právě se děje

Další zprávy