Sen o vlastní vodě dělá ze studen nedostatkové zboží. V cestě mu stojí sousedské pře

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
31. 1. 2020 7:06
Zájem lidí o vlastní studni zůstává vysoký. Pokud však chtějí udělat ze svého snu o vodní nezávislosti skutečnost, čeká je běh na dlouhou trať. Vyřízení protahuje zahlcenost úřadů, ale i rostoucí počet odvolání proti rozhodnutím a následné, běžně až půlroční čekací lhůty na studnaře. Někdy tak může vybudování studny zabrat i rok. Jaké lhůty musejí úřady dodržovat a jak se bránit, pokud tak nečiní?
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Vrácení k novému projednání: cca 3 měsíce

  • Nespokojení sousedé s odvoláním často neuspějí, řízení ale dokážou vlastníkovi studny nepříjemně protáhnout. Existují přitom tři možnosti, jak může podané odvolání dopadnout.

"Odvolací orgán zpravidla větší část podaných odvolání zamítne a napadené rozhodnutí potvrdí, v o něco menší části případů napadené rozhodnutí změní a pouze ve zbytku případů napadené rozhodnutí zruší a věc vrátí vodoprávnímu úřadu I. stupně k novému projednání," uvádí za krajský úřad kraje Vysočina Jitka Svatošová z tamního tiskového oddělení.

Také v Ústeckém kraji se loni rozhodovalo ve prospěch vlastníků studny. "Odvolání sousedů byla zamítnuta, v jednom případě se odvolával sám vlastník proti nadbytečné podmínce ve prospěch sousedů a bylo mu vyhověno," popisuje Magdalena Fraňková z odboru regionálního rozvoje. 

  • Pokud krajský úřad nazná, že o povolení bylo rozhodnuto nesprávně nebo nebylo dostatečně podloženo či vysvětleno, musí vodoprávní úřad své pochybení napravit. Na to má dle zákona stejnou lhůtu, jako na prvotní rozhodnutí o povolení, tedy i tři měsíce.
 

Právě se děje

Další zprávy