Přehledně: Jak udržet v české krajině vodu a život? Projděte si konkrétní projekty

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
28. 9. 2019 19:19
Česko se potýká s dlouhotrvajícím suchem. V posledních pěti letech byly i proto schváleny stovky projektů v hodnotě miliard korun. Jejich úkolem je pomoci zadržovat vodu v krajině a posílit lokální vodní ekosystémy. Patří mezi ně například čištění a revitalizace rybníků napříč všemi kraji nebo obnovování mokřadů a rašelinišť.

Zadržování vody zlepšuje místní klimatické podmínky a pomáhá chránit také před povodněmi. Podívejte se na některé z mnoha projektů, které byly schváleny nebo už dokonce dokončeny.

Havlíčkův Brod, ilustrační foto
Havlíčkův Brod, ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Revitalizace povodí Cihlářského potoka

Region: Vysočina

Celková částka: 44 881 249 Kč
Výše dotace z EU: 38 149 061,52 Kč
Veřejné zdroje ČR: 6 732 187 Kč

O co jde?

Cílem mnohamilionového projektu na Havlíčkobrodsku, který se stavěl v letech 2010 až 2013, bylo zlepšit vodní režim krajiny. Revitalizace toku i kaskády rybníků měla navýšit její retenční schopnost a zejména omezit riziko povodní. Projekt však zároveň vedl i k posílení biodiverzity lokality, ať už jde o zlepšení životních podmínek místních živočichů, nebo o rozvoj rostlinstva.

V rámci revitalizace se obnovily původní nivy potoka, vybudoval se poldr a navýšila se retenční schopnost tří přilehlých rybníků. V příbřežních částech vodní plochy pak v rámci projektu vznikly mělčiny a mokřady, která ocení jak zvířata, tak i rostliny.

 

Právě se děje

Další zprávy