V Praze nenápadně vyrostla nová pivní čtvrť. Projděte si "pěnivou" mapu Holešovic

Adéla Očenášková Magdalena Chorá Denis Chripák Jakub Plíhal Adéla Očenášková, Magdalena Chorá, Denis Chripák, Jakub Plíhal - za podpory: Budějovický Budvar Budějovický Budvar
6. 10. 2020 6:20
Pražské čtvrtě se mění a tamní podniky s nimi. Z dělnických náleven vyrůstají trendy bistra, z ušmudlaných fabrik stylové restaurace a kulturní centra. Nemění se jen budovy, ale i lidé, kteří v nich tráví volný čas, a jejich chutě. Aktuálně.cz podniklo sondu do pražských Holešovic, kde v posledních letech vyrostlo hned několik podniků, snažících se posunout tradiční české pivařství zase o kus dál.

HOLEŠOVICKÝ PIVNÍ DISTRICT

pivo
1 / 6

Výčep Kabelovna Dělnická 27

Výčep Kabelovna otevřel letos v březnu. Jeden ze tří majitelů, Lukáš Rychtařík, by o něm mohl mluvit hodiny. Nechce se škatulkovat do “hipsterského” či “trendy” podniku.

Více než nálepky je pro něj důležitá kvalita piva, ať už jde o ležák z koncernového pivovaru, či řemeslný druh piva s příchutí shiitake hub a miso pasty. Pro podnik je důležitá také ekologie, i proto například dováží pivo především z Prahy a okolí, a to elektrickými auty, a také nabízí veganské občerstvení, které podle nich zatěžuje životní prostředí mnohem méně než masný průmysl. Jedním ze zakladatelů je zpěvák Ben Cristovao. Tradičnější piva na čepu Kabelovny zastupuje pivovar Šedivák ze sídliště v Bohnicích. Tam vaří desítku a dvanáctku, které jsou podle Rychtaříka velmi oblíbené a dávají si je i lidé, kteří neradi experimentují. Nabídka řemeslných piv s netradičními příchutěmi se průběžně mění, ochutnat tu můžete jak “ipu” s příchutí manga, tak pšeničné pivo s ibiškem. V těchto dnech je podnik z technických důvodů dočasně uzavřen.

Více »
Spolumajitel

Lukáš Rychtařík

“Podnik navštěvují dvě skupiny zákazníků. Jednu tvoří právě návštěvníci trendy a hipsterských míst, o kterých se dozvídají skrze sociální sítě. Zajímá je, kdo za tím stojí nebo co se tu koná za akce, a patří sem lidi ve věku 18 až 35 let. Našli si sem však cestu i místní štamgasti. Těm jsou nějaké trendy ukradené a mají to tu rádi kvůli dobrému pivu a obsluze.”

V Kabelovně tak ochutnávají nové druhy piva spíše mladší hosté, zatímco starší se rádi drží svého favorita. Podle Rychtaříka je však časté, že si někdo objednává jeden druh a na závěr večera vyzkouší nějakou novinku. Netradičně pojatá piva mají často vyšší obsah alkoholu, a tak ani nejsou vhodná na celovečerní popíjení v hospodě.

Více »

Druhy piv vyrobené v Česku v roce 2019: Ležák stále vítězí

0 %
ležák
0 %
výčepní pivo
0 %
ostatní druhy
0 milionu hektolitrů

Výstav pivovarů v roce 2019

0 procenta

O tolik vzrostl loni výstav pivovarů oproti roku 2018

0 litrů

Spotřeba piva na jednoho obyvatele v roce 2019

Kromě šestice zmiňovaných podniků stojí v Holešovicích za zmínku třeba Pivovar Pražan, Avion 58 nebo HOLEPoint, ale i mnoho dalších. A hospod či restaurací, které se ve svém menu chlubí netradičními druhy piv, bude podle předsedy Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně v této pražské čtvrti dál přibývat. I ortodoxní pijáci českého ležáku podle něj navíc již začínají opatrně sondovat novinky. Naopak sládek Budějovického Budvaru Aleš Dvořák se domnívá, že moc Čechů zatím pivní trendy nenasává. Sociolog Jiří Vinopal k tomu poznamenává, že se snižuje počet klasických pivařů, kteří celý večer prosedí v hospodě nad půllitrem.

Jan Šuráň

předseda Českomoravského svazu minipivovarů

“Holešovice jsou specifické tím, že je tam mnoho brownfieldů (nemovitost, kterou lze aktivně využívat až po její revitalizaci), a tím pádem nových výstaveb prakticky v centru města. Nové stavby přináší nové nápady a mnoho mladých aktivních lidí, kteří mají zájem o nové věci a zážitky. Takže i o nová netradiční piva a netradiční prostředí k jejich poznávání.”

Ačkoliv podniky s netradičními druhy piv v Holešovicích rostou jako houby po dešti, podle Šuráně jich bude ještě přibývat, stejně jako pivovarů. Zvýšení konkurence podle něj nebude na škodu.

“Samozřejmě mladí lidé rádi objevují novinky a nové chutě i u tak tradičního českého nápoje, jako je pivo. Nicméně i ortodoxní pijáci českého ležáku již začínají opatrně sondovat novinky,” míní Šuráň. Štamgastů, kteří celý večer v hospodě popíjí klasický ležák, podle Šuráně ubývá a naopak roste počet lidí, kteří si chtějí svoje pivo vychutnat.

Více »

Jiří Vinopal

sociolog piva

Podle sociologa Jiřího Vinopala z katedry sociologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který se zabývá rolí piva v české společnosti, neexistuje žádná dramatická dělicí linie mezi konzervativci a experimentátory a ochota zkoušet nová piva je podobná napříč různými společenskými skupinami. Není to tedy například tak, že by nové druhy zkoušeli a pili vyloženě pouze mladí. “Nicméně je pravda, že u mladých mužů mezi 18 a 30 lety a u žen mezi 30 a 39 lety je 'experimentátorů' o něco více než v ostatních věkových skupinách. O něco větší ochotu ochutnávat nová piva mají muži, kteří ho celkově pijí nejméně,” říká Vinopal.

Podle Vinopala ubývá klasických pivařů, co sedí celý večer v hospodě, především v souvislosti s obecnou změnou životního stylu lidí. Souvisí to s vyššími pracovními nároky, zdravým životním stylem či třeba s nižší společenskou tolerancí.

“Konzumace piva se velmi pozvolna posouvá od jednorázového pití velkého množství k častější konzumaci menšího množství. Nové druhy piva tomuto trendu vyhovují, ale samy o sobě jej určitě nezapříčiňují,” dodává Vinopal.

Více »

Aleš Dvořák

sládek Budějovického Budvaru

Podle sládka Budějovického Budvaru Aleše Dvořáka si mnoho lidí v tuzemsku žádných pivních trendů zatím ani nevšimlo. To však neplatí pro mladší generace, které jsou podle něj otevřenější novým informacím a rády objevují nové pivní styly.

“Mladí zjišťují, že pivo je rozmanitý nápoj mnoha tváří a často je našemu tradičnímu pojetí velmi vzdálen. Částečně díky dovozu, ale hlavně díky sládkům z minipivovarů, kteří to pochopili a hlavně je to baví, můžeme při troše snahy i v tuzemsku ochutnat úžasná pivní 'zvěrstva',” říká.

České minipivovary se podle Dvořáka v mnohém inspirovaly ze zahraničí. Z Británie například pochází "ipa" (India Pale Ale), neboli svrchně kvašené chmelené pivo, které v minipivovarech už prakticky zdomácnělo. Podle sládka jsou však tuzemské ležáky inspirací zase za oceánem.

Více »

Holešovické podniky objektivem fotoreportéra Aktuálně.cz

Výčep Kabelovna sídlí v ulici Dělnická.

1 z 27
 

Právě se děje

Další zprávy