"Stavebko" vzniklo v Anglii v 18. století jako losovačka. Před 25 lety přišlo i k nám

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
21. 10. 2018 6:48
Stavební spoření, byť v různých podobách, je na evropském trhu dlouhých 243 let. Jako první s ním přišli v 18. století Angličané. Dnešní podobě se ale "stavebko" přiblížilo až na začátku 20. století, a to v Německu. V Česku se historie tohoto oblíbeného finančního produktu začala psát v roce 1993.  Přečtěte si nejdůležitější milníky stavebního spoření u nás i v zahraničí a prohlédněte si dobové snímky i obrázky starých letáků českých spořitelen. 
Foto: Česká spořitelna

Změny po první světové válce

Koncem třicátých let se v Německu zrušil princip losování při přidělování půjček a zavedlo se nové kritérium pro získání úvěru, takzvané hodnotící číslo, které známe dodnes.

Největší boom přišel po druhé světové válce, kdy v Německu chybělo 5 až 6 milionů bytů a obyvatelé neměli peníze. "Německo je kolébkou moderní podoby stavebního spoření a v zemi je i díky tradici tento produkt stále velmi oblíbený. Ostatně, dnešní Německo je zemí s největším počtem uzavřených smluv a s největším objemem poskytnutých úvěrů," říká mluvčí Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS) Tomáš Kofroň.

FOTO: Různé vkladní knížky, v minulosti nejoblíbenější forma spoření.

 

Právě se děje

Další zprávy