"Stavebko" vzniklo v Anglii v 18. století jako losovačka. Před 25 lety přišlo i k nám

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
21. 10. 2018 6:48
Stavební spoření, byť v různých podobách, je na evropském trhu dlouhých 243 let. Jako první s ním přišli v 18. století Angličané. Dnešní podobě se ale "stavebko" přiblížilo až na začátku 20. století, a to v Německu. V Česku se historie tohoto oblíbeného finančního produktu začala psát v roce 1993.  Přečtěte si nejdůležitější milníky stavebního spoření u nás i v zahraničí a prohlédněte si dobové snímky i obrázky starých letáků českých spořitelen. 
Foto: spořitelna Wüstenrot

Spolky bez rizika

Myšlenka členského spolufinancování bydlení a drobného podnikání se rozšířila do dalších evropských zemích. Vznikla řada různých kampeliček a občanských záložen. Ačkoliv měly různé stanovy, shodovaly se v tom, že je zakládali lidé, kteří se znali. Tím se snížilo riziko nesplácení úvěru. Mezi známými se přece dohody dodržují.

Pak ale přišla revoluce v myšlence spoření na bydlení. A to v Německu. Tam tento finanční produkt přiblížili dnešní podobě. Prvním spolkem s trochu jiným pohledem na spoření byla v roce 1885 Baussparkasse für Jedermann (Stavební spořitelna pro každého), kterou založil pastor Friedrichem von Bodelschwingh.

Ještě významnější byl spolek "Gemeinschaft der Freunde" (Spolek přátel) založený v roce 1921 Georgem Kroppem v německém Wüstenrotu. Ten chtěl pomoci s problémem poválečného Německa, a to s nedostatkem bydlení. Tento spolek už fungoval profesionálně.

"Základem jeho koncepce bylo financování vlastních domů a bytů formou kolektivního spoření, a tak vznikl název stavební spořitelna. Brzy se také začalo naplňovat heslo spolku: Každé rodině vlastní domov. Již koncem roku 1924 bylo možné přidělit finanční prostředky na stavbu rodinných domků prvním členům," říká Jiří Janeček z Wüstenrot stavební spořitelny. Brzy začaly po celém Německu vznikat podobné instituce.

FOTO:  V roce 1921 založil Georg Kropp v obci Wüstenrot "Spolek přátel", tedy stavební spořitelnu částečně podobnou těm dnešním. 

 

Právě se děje

Další zprávy