"Stavebko" vzniklo v Anglii v 18. století jako losovačka. Před 25 lety přišlo i k nám

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
21. 10. 2018 6:48
Stavební spoření, byť v různých podobách, je na evropském trhu dlouhých 243 let. Jako první s ním přišli v 18. století Angličané. Dnešní podobě se ale "stavebko" přiblížilo až na začátku 20. století, a to v Německu. V Česku se historie tohoto oblíbeného finančního produktu začala psát v roce 1993.  Přečtěte si nejdůležitější milníky stavebního spoření u nás i v zahraničí a prohlédněte si dobové snímky i obrázky starých letáků českých spořitelen. 
Foto: Česká spořitelna

Česká stopa v dobách Masaryka

Moderní stavební spoření v Česku slaví letos pětadvacetiny. První pokusy se ale na krátkou dobu objevovaly již ve 20. a 30. letech minulého století. První spořitelny podle německého vzoru začaly u nás vznikat v roce 1927, aby stejně jako v Německu řešily nedostatek bytů.

Po dobu I. světové války se totiž žádné byty nestavěly a po ní chyběly i kvůli populačnímu růstu. "Spořitelny poskytly šedesát procent všech úvěrů na řešení bytové krize. Za tři miliardy korun stavebních úvěrů bylo postaveno šedesát tisíc obytných domů, činžovních i rodinných, s více než 160 tisíci byty. Například Městská spořitelna Pražská za spoluúčasti Městské spořitelny na Královských Vinohradech pomohla postavit dvanáct set rodinných domů na Spořilově," uvádí Andrea Studihradová z tiskového oddělení Stavební spořitelny České spořitelny - Buřinka. 

Tehdejší vláda je ale nepodporovala a ani lidé si na princip moc nezvykli. Definitivní tečku pak za těmito snahami učinil nástup vlády jedné strany a přechod na socialistický systém plánovaného hospodářství.

FOTO: Takzvaná zápůjčková knížka, ve které se zaznamenávaly hypoteční splátky.

 

Právě se děje

Další zprávy