"Stavebko" vzniklo v Anglii v 18. století jako losovačka. Před 25 lety přišlo i k nám

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
21. 10. 2018 6:48
Stavební spoření, byť v různých podobách, je na evropském trhu dlouhých 243 let. Jako první s ním přišli v 18. století Angličané. Dnešní podobě se ale "stavebko" přiblížilo až na začátku 20. století, a to v Německu. V Česku se historie tohoto oblíbeného finančního produktu začala psát v roce 1993.  Přečtěte si nejdůležitější milníky stavebního spoření u nás i v zahraničí a prohlédněte si dobové snímky i obrázky starých letáků českých spořitelen. 
Foto: Stavební spořitelna České spořitelna, Buřinka

Nebyl to apríl

Historie českých stavebních spořitelen se začala psát 1. dubna 1993, kdy začal platit zákon o stavebním spoření č. 96/1993 Sb.

Vycházel z německého modelu, byl ovšem vylepšen v otázce poskytování státní podpory. Zatímco v Německu žádají klienti státní podporu sami přes daňové úřady, v Česku je to jednodušší: zajišťují je za své klienty přímo stavební spořitelny.

V prvním roce platnosti zákona počet spořitelen rychle rostl. Nakonec se číslo zastavilo na šesti, a to většinou s účastí německých nebo rakouských stavebních spořitelen. To také zvyšovalo jejich spolehlivost.

Ačkoliv šlo o neznámý produkt, Češi si stavební spoření tentokrát rychle oblíbili. Hned v prvním roce bylo uzavřeno 220 tisíc smluv. Stát každému střadateli přispíval 25 procenty z ročního vkladu, maximálně však 4 500 korunami. Podmínkou bylo spořit 5 let. Vklady byly úročeny zhruba dvěma až třemi procenty ročně.

FOTO: - Hypoteční zástavní list. Originál je vyvěšen ve Spořitelně České, která putuje městy v rámci projektu Zažijte to znovu.  

 

Právě se děje

Další zprávy