Havlíček navrhuje "sedačkovné" pro zájezdové dopravce. Slibuje jim stamiliony korun

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
26. 8. 2020 15:54
Zájezdovým dopravcům by mohl stát dát přímou peněžitou pomoc až v řádu stamilionů korun kvůli krizi způsobené koronavirem. Televizi Prima to řekl ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Pomoc ale ještě musí projednat s ministerstvem financí.
Snímek z květnové protestní jízdy autobusových dopravců v Praze.
Snímek z květnové protestní jízdy autobusových dopravců v Praze. | Foto: ČTK

Až polovině tuzemských zájezdových dopravců hrozí kvůli omezení cestování v souvislosti s pandemií krach, sdělil již dříve mluvčí sdružení silničních dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

Dopravci by chtěli podobnou pomoc jako provozovatelé ubytovacích zařízení, kterým stát slíbil kompenzace za dobu, kdy museli mít kvůli opatřením proti koronaviru zavřeno. Havlíček s tím podle Primy souhlasí, a jednotliví dopravci by tak mohli dostat desetitisíce až statisíce korun. 

"Myslím, že řádově stamiliony bych byl schopen dát dohromady. To samozřejmě musím ještě projednat s ministerstvem financí," řekl Primě ministr. "Osobně si myslím, že v průběhu druhé polovičky října, maximálně začátkem listopadu by mohli (dopravci) tyto zdroje vyzískat," sdělil také. 

Na Twitteru, kde Havlíček finanční pomoc autobusovým dopravcům označil jako "sedačkovné", doplnil, že by peníze měly směřovat hlavně malým rodinným firmám v existenčních problémech a zhruba dvěma tisícům zájezdových dopravců. Právě takové množství zájezdových dopravců, kteří dohromady provozují kolem 9000 autobusů, podle sdružení Česmad Bohemia krize zasáhla.

"Zahraniční zájezdy, školní výlety atd. jsou navíc kvůli covidu v ohrožení i v dalších měsících," uvedl také na Twitteru ministr.

Nepravidelná autobusová doprava patří k oborům, které koronavirová opatření postihla nejvíce. Dopravcům během jara klesly zakázky téměř na nulu. V současnosti mají autobusoví dopravci zhruba pětinu obvyklého počtu zakázek.

V následujících měsících se navíc situace zřejmě měnit nebude, objednatelé už totiž nyní kvůli nejisté epidemiologické situaci ruší podzimní cesty. "Když nejsou zakázky, nemůžou udržovat zaměstnance ani s pomocí programu Antivirus. Někteří využili odkladu splátek, ale odklad také netrvá věčně. Je to jen odsouvání problému," řekl mluvčí Česmad Bohemia Felix.

Kvůli téměř nulovým příjmům během koronavirové krize navíc zájezdoví  dopravci ztratili schopnost splácet leasingové splátky za autobusy. Ty u běžného zájezdového autobusu činí až 150 000 korun měsíčně, u patrových vozidel s cenou okolo 14 milionů je to ještě o 100 000 korun více. Řada firem se proto vozů postupně zbavuje, poptávka po autobusech je však kvůli krizi nyní nízká.

Na kritickou situaci upozornili zájezdoví dopravci už v polovině května, když pořádali demonstrativní jízdu centrem Prahy. Hlavním městem tehdy projelo kolem padesáti autobusů.

Video: Nejhorší snad máme za sebou, můžeme růst i vládě navzdory, říká ekonom k rekordnímu propadu ekonomiky

To nejhorší čtvrtletí máme za sebou, klíčová je důvěra lidí, ta se rychle odrazila ode dna, musí se zabránit tomu, aby se lidé začali znovu bát. | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy