Ženy i senioři v IT chybí. Google v Česku podpoří digitalizaci, půjčí i své lidi

Ekonomika Ekonomika - za podpory: logo google.org
7. 11. 2022 11:14
Google.org, filantropická odnož technologického gigantu Google, podpoří v Česku digitalizaci, digitální inkluzi a vzdělávání v této oblasti. V příštích dvou letech rozdělí neziskovým organizacím a sociálním podnikům v přepočtu 81 milionů korun, některým poskytne i své experty. Podle odborníků je investice do digitálního vzdělávání v Česku nutná. Nejvýraznější je podle nich propast u seniorů i žen.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Výzvu s názvem Google.org Impact Challenge: Tech for Social Good otevřel Google.org pro neziskové organizace, akademické nebo výzkumné instituce a sociální podniky, které hledají digitální a finanční podporu pro své projekty. 

V Česku je možné jednotlivé projekty hlásit od 1. listopadu do 20. ledna 2023, a to online. Úspěšní žadatelé si mezi sebou rozdělí až dva miliony eur (přibližně 49 milionů korun).

Firma kromě finanční injekce poskytne také nejméně jedné organizaci tým svých odborníků, a to skrze program Google.org Fellowship. Budou mezi nimi softwaroví inženýři, produktoví manažeři nebo UX výzkumníci. Ti budou po dobu až šesti měsíců na plný úvazek a pro bono spolupracovat s danou organizací a pomohou jí řešit technologické výzvy projektu.

"Cílem iniciativy v Česku je dále podpořit zdejší digitální ekonomiku a pomoc s tvorbou ekonomických příležitostí právě pro znevýhodněné skupiny s využitím technologií. V minulosti jsme se již zaměřili na Slovensko, Polsko, kde jsme pomáhali urychlit sektor sociálního podnikání. V Česku chceme naše odhodlání zdvojnásobit," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz šéf Google.org pro střední a východní Evropu a Afriku Rowan Barnett.

 

Právě se děje

Další zprávy