Ženy i senioři v IT chybí. Google v Česku podpoří digitalizaci, půjčí i své lidi

Ekonomika Ekonomika - za podpory: logo google.org
7. 11. 2022 11:14
Google.org, filantropická odnož technologického gigantu Google, podpoří v Česku digitalizaci, digitální inkluzi a vzdělávání v této oblasti. V příštích dvou letech rozdělí neziskovým organizacím a sociálním podnikům v přepočtu 81 milionů korun, některým poskytne i své experty. Podle odborníků je investice do digitálního vzdělávání v Česku nutná. Nejvýraznější je podle nich propast u seniorů i žen.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Žena

Digitální propast

Rovněž čeští odborníci souhlasí, že jsou to právě ženy, koho takzvaná digitální propast nejvíce ohrožuje. "Týká se řady znevýhodněných skupin a odráží i mezigenerační dynamiku. Jde o seniory, nízkopříjmové rodiny, ale bohužel i ženy," potvrzuje vedoucí odboru evropské digitální agendy na Úřadu vlády Jan Míča.

Míča spolu s několika dalšími experty zasedne v odborné porotě, jež bude vybírat vítězné projekty, které Google.org v rámci výzvy Impact Challenge podpoří. Členy poroty budou dále například sociolog Daniel Prokop nebo zakladatelka organizace Czechitas Dita Formánková.

Prokop upozorňuje, že digitální propast má dva rozměry. Jednak se jí myslí obecně nepoužívání internetu - to se týká především seniorů. Termín ale označuje také omezenou schopnost využívat informační technologie k činnostem, které umožňují snazší kontakt se státem, hledání práce a služeb, učení se novým věcem a tak podobně.

V tomto případě je podle Prokopa řeč zejména o lidech, kteří pocházejí z horších sociálních poměrů a vystudovali například učiliště bez maturity.

 

Právě se děje

Další zprávy