Ženy i senioři v IT chybí. Google v Česku podpoří digitalizaci, půjčí i své lidi

Ekonomika Ekonomika - za podpory: logo google.org
7. 11. 2022 11:14
Google.org, filantropická odnož technologického gigantu Google, podpoří v Česku digitalizaci, digitální inkluzi a vzdělávání v této oblasti. V příštích dvou letech rozdělí neziskovým organizacím a sociálním podnikům v přepočtu 81 milionů korun, některým poskytne i své experty. Podle odborníků je investice do digitálního vzdělávání v Česku nutná. Nejvýraznější je podle nich propast u seniorů i žen.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Digitální bariéry

Experti vnímají vícero bariér, kvůli kterým někteří Češi nemají přístup k internetu. Šéfka digitální platformy Česko.Digital Eva Pavlíková jmenuje jako tu nejzásadnější připojení k internetu. "Tady jsme v rámci evropského indexu DEXI na 22. místě z 27 členských států," říká Pavlíková.

Výkonný ředitel Czechitas Ondřej Čejka doplňuje, že pořídit si stabilní připojení k internetu a s tím spojené další věci jako počítač a případně nějaký kurz může být pro někoho finančně nákladné. Za bariéru tedy označuje mimo jiné i finance. "V současné ekonomické realitě vysokých cen potravin a energií může tento faktor sehrávat velkou rolia to napříč společností. Zejména ženy s nižšími příjmy pak mohou investici do svého vzdělání upozaďovat," podotýká Čejka.

Pavlíková mimo to zmiňuje ještě kvalitu technologií a služeb. "Na jednu stranu patříme mezi světovou špičku digitálních služeb komerčního sektoru - ať jde o bankovní sektor nebo e-commerce. Na druhou stranu u digitalizace veřejných služeb se prozatím zabýváme jen jejich dostupností. A až teď se pomalu učíme prokousávat k tomu, jestli jsou pro občany srozumitelné, jsou schopní je používat a efektivně řeší jejich problémy a potřeby," vysvětluje.

Aby digitální služby byly dobře navržené s ohledem na potřeby občanů, je podle ní třeba sada dovedností včetně digitální gramotnosti a technologií, které dnes ve veřejné správě chybí. "Abychom tyto dovednosti do veřejné správy mohli dostat, potřebujeme kvalitní úředníky, pozitivní vztah k technologiím a podpůrné inovativní prostředí, které ke změnám a rozvoji nabádá," připomíná Pavlíková.

 

Právě se děje

Další zprávy