Lepší vagony, častější spoje a ofenziva soukromníků. Nový jízdní řád přinese přelom

Michael Bouška Michael Bouška
Aktualizováno 20. 10. 2019 17:40
Cestující, kteří využívají ke svým cestám vlaky, čeká od 15. prosince řada změn. Začne platit nový jízdní řád a na několik vybraných tratí vyrazí poprvé soukromí dopravci, kteří nahradí státní České dráhy. Noví dopravci sice na některé tratě přijedou s lepšími vlaky, cestující ale budou muset mnohem složitěji řešit, jakou jízdenku si koupí. Posílení ale čeká i linky, které zůstávají Českým drahám.
Foto: RegioJet

Ústecký kraj jako laboratoř liberalizace železnice

Nejvíce různých dopravců na regionálních spojích si budou moci vyzkoušet lidé v Ústeckém kraji. Ten se rozhodl, že nechá dopravce soutěžit o menší soubory linek, nenabídl tak provozování většiny spojů jen jednomu dopravci.

Tento přístup si před časem pochvaloval majitel Regiojetu Radim Jančura. Podle něj žádný z dopravců nebude chtít být tím nejhorším, a proto se kvalita cestování zvýší. Regiojet v kraji obsadí několik linek. Na spoje nasadí nejprve starší vozy z Německa, v dalších letech je vystřídají zcela nové motorové soupravy vyrobené v Polsku.

Pravidelná doprava se vrátí na takzvanou Švestkovou dráhu mezi Mostem a Lovosicemi. Společnost AŽD Praha tam nasadí zelené vlaky, které vznikly modernizací německých Regiosprinterů. Ty už cestující znají od jiných soukromých dopravců, například na jihu Čech. V Německu se tato vozidla využívala jako vlakotramvaj, v Česku do nich bylo kvůli předpisům nutné dosadit toaletu.

 

Právě se děje

Další zprávy