Lepší vagony, častější spoje a ofenziva soukromníků. Nový jízdní řád přinese přelom

Michael Bouška Michael Bouška
Aktualizováno 20. 10. 2019 17:40
Cestující, kteří využívají ke svým cestám vlaky, čeká od 15. prosince řada změn. Začne platit nový jízdní řád a na několik vybraných tratí vyrazí poprvé soukromí dopravci, kteří nahradí státní České dráhy. Noví dopravci sice na některé tratě přijedou s lepšími vlaky, cestující ale budou muset mnohem složitěji řešit, jakou jízdenku si koupí. Posílení ale čeká i linky, které zůstávají Českým drahám.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: RegioJet

Soukromníci posilují. Regiojet spojí Brno s Ostravou

Změny se dotknou cestujících zejména na rychlíkové lince R8 z Brna přes Ostravu do Bohumína. Žlutý dopravce Regiojet na tuto linku poprvé denně vypraví 34 spojů. Díky změně dopravce cestující získají modernější vagony, České dráhy sem dosud posílaly starší vozy bez klimatizace či wi-fi. Rozsah servisu na této lince zatím společnost neupřesnila. Naopak na své tradiční linky mezi Prahou a Brnem nebo Prahou a Ostravou Regiojet zatím další vlaky nepošle.

Změní se i spoje soukromého dopravce Leo Express. Ten od 20. prosince zavádí přímé vlakové spojení mezi Prahou a polskou Vratislaví. Doplní tak své služby, které bude od prosince poskytovat v závazku veřejné služby v Pardubickém kraji. Vlaky Leo Express vyjedou každý pátek, sobotu a neděli v 18:08 z Prahy. Zpět dorazí každou sobotu a neděli v 10:28. Na lince dopravce využije jednotku Leo Express Flirt.

Mimo dálkové linky vstupuje Leo Express i do regionální dopravy na Orlickoústecku, kde na několika tratích vystřídá České dráhy. V Ústí nad Orlicí si dopravce vytvoří přestupní místo, nově tu bude stavět i s dálkovými vlaky.

Více spojů vypraví i Arriva, která nahradí České dráhy na linkách R21 Praha - Turnov - Tanvald, R22 Kolín - Nový Bor, R24 Praha - Rakovník a R26 Praha - Příbram - České Budějovice. Další spoje vypraví firma ve Zlínském kraji. Pro cestující na rychlíkových linkách bude nástup Arrivy znamenat zvýšení komfortu cestování, firma slibuje wi-fi či vodu zdarma. České dráhy sem nasazovaly starší modernizované motorové vozy.

 

Právě se děje

Další zprávy