Lepší vagony, častější spoje a ofenziva soukromníků. Nový jízdní řád přinese přelom

Michael Bouška Michael Bouška
Aktualizováno 20. 10. 2019 17:40
Cestující, kteří využívají ke svým cestám vlaky, čeká od 15. prosince řada změn. Začne platit nový jízdní řád a na několik vybraných tratí vyrazí poprvé soukromí dopravci, kteří nahradí státní České dráhy. Noví dopravci sice na některé tratě přijedou s lepšími vlaky, cestující ale budou muset mnohem složitěji řešit, jakou jízdenku si koupí. Posílení ale čeká i linky, které zůstávají Českým drahám.
Souprava Viaggio Comfort, která je v Rakousku i v Česku známá pod značkou Railjet.
Souprava Viaggio Comfort, která je v Rakousku i v Česku známá pod značkou Railjet. | Foto: Siemens

Více mezinárodních spojů a návrat Vindobony z Berlína do Vídně

Další posilování se bude týkat mezistátní přepravy, na čemž se dráhy dohodly se zahraničními partnery. "Naše souprava Railjet obslouží nový přímý mezistátní spoj ze Štýrského Hradce přes Vídeň, Brno a Prahu do Drážďan a Berlína v relaci tradičního vlaku Vindobona. Získali jsme i zajímavé nové výkony pro naše soupravy mezi Českem a Polskem," uvedl místopředseda představenstva Českých drah Radek Dvořák.

Spoje Railjet budou na trase jezdit od května příštího roku. U linek do Polska dráhy nově začnou jezdit například do Přemyšle nedaleko hranic s Ukrajinou a navýší provoz i dalších linek. Posílí také spojení mezi Ostravskem a Vídní.

Další změnou vyvolanou modernizací tratě mezi Púchovem a Žilinou je zkrácení většiny spojů Valašský expres jen do/z Púchova s návazností na slovenské vnitrostátní vlaky ve směru Žilina a Košice. Zrušen bude sezonní spoj Bohemia Praha - Košice a spoj EuroCity Porta Bohemica Praha - Lipsko - Praha bude zkrácen jen na úsek Praha-Děčín-Praha.

 

Právě se děje

Další zprávy